Θανάσης Σταμάτης

Ειρήνη Σταμάτη
20 Φεβρουαρίου 2017
Μαρία Σταμάτη
20 Φεβρουαρίου 2017

Θανάσης Σταμάτης του Νικολάου, κάτοικος Πατρών, γεννηθείς το 1953 στη Δομνίστα Ευρυτανίας.

Ο ΘΣ, ως μαθητής του Δημοτικού, με ξεχωριστό ταλέντο στη Ζωγραφική, άρχισε να ζωγραφίζει τα σκηνικά των σκετς του Δημοτικού και του Τριταξίου Γυμνασίου της Δομνίστας. Κατά την περίοδο των γυμνασιακών σπουδών του, πήρε τα πρώτα διδάγματα Ζωγραφικής από τη σχολή A.B.C.

Στη διάρκεια των σπουδών του, στην ειδικότητα Μηχανολόγων/Μηχανικών ΤΕ στην Αθήνα, ασκούσε παράλληλα και την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στη Ζωγραφική. Το 1982 έλαβε μέρος και διακρίθηκε σε Διαγωνισμό ανάδειξης ταλέντων που διοργάνωσε ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός».

Κατά την περίοδο της στρατιωτικής θητείας του, στην Ξάνθη, μέσα σε διάστημα δύο ετών, φιλοτέχνησε τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων οι οποίες κόσμησαν αίθουσα του στρατοπέδου. Έκτοτε, η αίθουσα αυτή ορίστηκε από τη διοίκηση του Τέταρτου Σώματος Στρατού ως αίθουσα εκδηλώσεων.

Μετά τη μόνιμη εγκατάστασή του στην Πάτρα, το 1982, είχε αρκετές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών καθώς και στη Δομνίστα Ευρυτανίας. Σε αυτές εκτέθηκαν έργα του με λάδι, κάρβουνο και ακουαρέλα τα οποία έλαβαν πολύ καλές κριτικές.

Το 1984 απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα την «Ισότητα των δύο φύλων» που διοργάνωσε ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών. Επίσης, απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης Πατρών.

Το 1989 πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία την πρώτη του ατομική έκθεση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών όπου εκτέθηκαν 45 έργα του με λάδι, κάρβουνο και ακουαρέλα.

Το τελευταίο διάστημα, εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται και με τη γλυπτική καθώς και με συνθέσεις από ξύλο και μέταλλο. Η νέα του δουλειά πρόκειται να παρουσιαστεί σε προσεχείς εκθέσεις.

Pin It on Pinterest

Share This