O Εύρυτος

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Εκδότης – Διευθυντής σύνταξης : Κώστας Α. Παπαδόπουλος
Τηλ: 210.6920004, Δαβάκη 13 – Αθήνα, 115 26
Internet site : www.domnista.gr |  E-mail : [email protected]


Η ιστορία του Εύρυτου

Άμεσα δεμένη με την ιστορία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας είναι η εφημερίδα μας ο ΕΥΡΥΤΟΣ. Λόγω της διασποράς των Δομνιστιανών από πολύ νωρίς διαπιστώθηκε η ανάγκη του εντύπου για την επικοινωνία μεταξύ των χωριανών και την προβολή τόσο της δράσης του συλλόγου όσο και του χωριού μας γενικότερα. Όταν πρωτολειτούργησε ο σύλλογος η προοπτική μιας άρτιας μηνιαίας εφημερίδας, όπως κυκλοφορεί σήμερα, ήταν πολύ απομακρυσμένη. Άρκεσαν όμως λίγα χρόνια κυκλοφορίας για να καταξιωθεί το έντυπό μας μεταξύ των χωριανών μας και μεταξύ των άλλων όμοιων εντύπων της περιοχής μας.

Επειδή τα οικονομικά του συλλόγου στην αρχή της λειτουργίας του δεν ήταν τόσο ανθηρά αποφασίσθηκε η περιοδική έκδοση ενός πολυγραφημένου ενημερωτικού Δελτίου σε αραιά χρονικά διαστήματα. Το δελτίο αυτό το έγραψαν οι Αθ. Σταμάτης και Κων. Παπαδόπουλος και τυπωνόταν σε έναν πολύγραφο δημόσιας υπηρεσίας, με μόνο κόστος το χαρτί του συλλόγου. Τα φύλλα που στέλνονταν κυμαίνονταν μεταξύ 50-80. Του Ενημερωτικού Δελτίου κυκλοφόρησαν 7 φύλλα. Οι χωριανοί δέχτηκαν με ευμένεια αυτή την πρωτότυπη απόπειρα μαζικής επικοινωνίας αλλά οπωσδήποτε λίγες πολυγραφημένες σελίδες δεν έχουν το βάρος και το κύρος μιας εφημερίδας.

Τον τρίτο χρόνο της λειτουργίας του συλλόγου αποφασίστηκε από το τότε Δ.Σ. με πρόεδρο τον Κ.Παπαδόπουλο η έκδοση διμηνιαίας εφημερίδας με τον τίτλο ΕΥΡΥΤΟΣ. Το πρώτο φύλλο που έφερε και τον αριθμό του προδρομικού Ενημερωτικού Δελτίου κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 1981. Την προμετωπίδα φιλοτέχνησε ο χωριανός μας Θανάσης Ν.Σταμάτης. Ο τίτλος και το δάσος με τα έλατα έχουν γίνει σχεδόν σήμα κατατεθέν του συλλόγου μας σήμερα. Υπεύθυνοι ύλης ορίστηκαν οι Αθ.Σταμάτης και Σπ. Συρογιαννίδης.

Από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΥΡΥΤΟΣ κυκλοφορεί κανονικά διευρύνοντας τον κύκλο των αναγνωστών του. Οι πρώτοι 50-80 παραλήπτες του Ενημερωτικού Δελτίου έχουν γίνει σήμερα 1300 και διαρκώς αυξάνονται. Φυσικά όλοι αυτοί δεν είναι μέλη του συλλόγου αλλά και φίλοι του χωριού που πολύ ευχαρίστως μαθαίνουν τα νέα μας.

Η μεγάλη κυκλοφοριακή επιτυχία του και η απαίτηση πολλών χωριανών να πυκνώσουν οι εκδόσεις οδήγησαν το 1987 το Δ.Σ. με επικεφαλής τον Αθ.Νταλιάνη να αποφασίσει την κυκλοφορία της εφημερίδας κατά μήνα. Έτσι σήμερα το φτωχό αρχικά όργανο του συλλόγου μας γίνει μια δυναμική μηνιαία εφημεριδούλα.

Μέσα από τις στήλες της περνά η σύγχρονη ζωή του χωριού. Με ιστορικές Δημοσιεύσεις προβάλλεται ακόμα το ιστορικό παρελθόν μας. Το Μάρτιο 1985 έγινε άλλο ειδικό αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση και τη συμμετοχή του χωριού μας σ’αυτή. Μνημονεύουμε επίσης τη δημοσίευση τον Ιούνιο 1986 του τοπογραφικού διαγραμμάτος όλου του χωριού, ευγενική προσφορά του συγχωριανού μας κ.Αθ.Καρέτσου. τα κοινωνικά, οι νεκρολογίες, οι ειδήσεις, η κριτική κειμένων, οι προτάσεις γεμίζουν τις σελίδες του ΕΥΡΥΤΟΥ και μεταφέρουν παντού τον παλμό της ζωής του χωριού και του συλλόγου. Ιδιαίτερα οι ξενιτεμένοι χωριανοί μας με μεγάλη συγκίνηση παίρνουν το νέο φύλο της εφημεριδούλας μας.

Το κυριότερο όμως το οποίο που κατόρθωσε ο ΕΥΡΥΤΟΣ ήταν να μείνει – όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό και με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του τόπου μας – μακριά από κομματικές διαμάχες και προσωπικές αντιδικίες. Η αντίληψη που κυριάρχησε ήταν πως ένα έντυπο που απευθύνεται σε όλους τους Δομνιστάνους πρέπει να τους βλέπει με γνώμονα την αγάπη και την καλή διάθεση. Ελπίζουμε πως πάνω σ’ αυτές τις αρχές θα κινηθεί το έντυπό μας και τα επόμενα χρόνια ωφελώντας τόσο τους χωριανούς σαν άτομα όσο και το χωριό μας συνολικά.

Και κάτι τελευταίο : η έκδοση αυτής της εφημεριδούλας στοιχίζει περίπου 25.000 δρχ. (1985) κατά φύλλο. Το ποσό αυτό είναι ευτελές αλλά αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στην ανιδιοτελή και μέχρι αυτοθυσίας προσφορά εργασίας του Δ/ντή του και όλων όσων εργάζονται για την έκδοσή του.

Αθ.Σταμάτης


 

Αν θέλετε και εσείς να λαμβάνεται την εφημερίδα “ΕΥΡΥΤΟΣ” επικοινωνήστε με τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο στο τηλέφωνο 210.6920004.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με την εφημερίδα, μπορείτε να το κάνετε στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση : [email protected]

 

Pin It on Pinterest

Share This