Ειρήνη Σταμάτη

Φώτης Πανάγος
20 Φεβρουαρίου 2017
Θανάσης Σταμάτης
20 Φεβρουαρίου 2017

Η Ειρήνη Σταμάτη-Τριχοπούλου κατάγεται από τη Δομνίστα Ευρυτανίας. Ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας ως κλασική φιλόλογος.

Η αγάπη της για την Τέχνη περιβάλλει ποικιλοτρόπως τη ζωή και το έργο της. Ήδη από μικρή ηλικία είχε εκδηλώσει την τάση της να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει. Αποφοιτώντας από το Λύκειο, εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή Ιωαννίνων και παράλληλα με τις σπουδές της παρακολουθούσε μαθήματα εικαστικών στη σχολή Α.Β.C. από την οποία και πήρε δίπλωμα Σχεδίου και Ζωγραφικής.

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία της Τέχνης» στο Πανεπιστήμιο, μαθήτευσε δίπλα στο ζωγράφο και γλύπτη Παύλο Βρέλλη ο οποίος την ενθάρρυνε να συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής του Πανεπιστημίου όπου και διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο. Η ΕΣ έλαβε μέρος με έργα της και διακρίθηκε σε Διαγωνισμό Ελλήνων Ζωγράφων στην Αίθουσα του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αθήνα. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στα Ιωάννινα, στο Αγρίνιο και στη Δομνίστα. Ο Δήμος των Ιωαννίνων, μάλιστα, διέκρινε κι αγόρασε ένα έργο της το οποίο και τοποθέτησε σε αίθουσα του Δημαρχείου.

Τα έργα της ΕΣ είναι συνθέσεις με νεκρές φύσεις, τοπία και, κυρίως, ανθρώπινες φιγούρες. Μέχρι σήμερα έχει φιλοτεχνήσει περίπου 90 προσωπογραφίες. Τη γοητεύει ιδιαίτερα η έκφραση του προσώπου ενός ανθρώπου ακριβώς διότι είναι μοναδικό κι ανεπανάληπτο και το οποίο για να αποδώσει ο καλλιτέχνης στον καμβά χρειάζεται να περάσει από ένα στάδιο ενσυναίσθησης. Διότι ο ζωγράφος δεν είναι φωτογραφικός φακός ούτε αντιγράφει ένα πρόσωπο αλλά εμπνέεται από αυτό. Εδώ, η εικόνα δεν αντανακλά, ως είδωλο, την πραγματικότητα αλλά αυτό που έχει βιώσει και μετουσιώσει ο ζωγράφος.

Η Ζωγραφική και, γενικότερα, η Τέχνη είναι μέσα στη ζωή της και θεωρεί ότι είναι από τις πλέον ευγενείς ενασχολήσεις του ανθρώπου είτε αυτός είναι ο δημιουργός είτε είναι εκείνος που μελετά και απολαμβάνει τα δημιουργήματα.

Pin It on Pinterest

Share This