Γιορτή Τσίπουρου

2005-2016

Η γιορτή τσίπουρου είναι έως τώρα η πιο πετυχημένη δράση του Συλλόγου, με πνευματικούς πατέρες το Γιάννη Μήτσου , τον Πάνο Σταμάτη, το Γιώργο Μπελτεγρή κ.α.

Πρίν από 12 χρόνια στις 29-30 Οκτωβρίου 2005 με πρωτοβουλία του Βαγγέλη Σιακαβέλλα, που ήταν ο χορηγός των πρώτων 300 κιλών σταφυλιών του Νικ.Γρίβα που πρόσφερε 400 κιλά τσίπουρο (ακατέργαστο), μπήκαν τα θεμέλια μιας γιορτής «θαύμα», που αργότερα έγινε θεσμός και σήμερα είναι «δεσμός» αγάπης για την γενέτειρά μας .

Η πρώτη οργανωτική επιτροπή: ο Αθ. Νταλιάνης, ο Κων/νος ( Τάκης) Παπαδόπουλος, και ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης.

Εθελοντική ομάδα: ο Πέτρος Γιάτσης, ο Ανδρέας Γιάτσης, ο Αθανάσιος Καραδήμας, ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, η Κατερίνα Βαμβάτσικου, ο Δήμαρχος Γιάννης Σταμάτης και ο Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος.

Από την πρώτη διοργάνωση υπήρξε άριστη συνεργασία το Δήμο Δομνίστας και το Τοπικό Συμβούλιο, σήμερα με το Δήμο Καρπενησίου και την τοπική Κοινότητα.

Η συντονιστική επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για τη 2 η γιορτή τσίπουρου, κατέγραψε τα υλικά και σκεύη που αποκτήθηκαν (αγοράστηκαν ή δωρήθηκαν) τα αποθήκευσε αφού έληξε η θητεία της.

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ως ΚΙΝΗΤΗ πλέον περιουσία του Συλλόγου.

Αυτή η κινητή περιουσία θα μείνει παρακαταθήκη στους νέους του χωριού μας, να τη διαφυλάξουν και να συνεχίσουν το « θεσμό », που μας ενώνει κάθε χρόνο στο χωριό μας.

Η γιορτή τσίπουρου έχει πανελλήνια εμβέλεια, αφού κατά κύματα έρχονται στο χωριό μας ομάδες ανθρώπων απ’ όλη την Ελλάδα. Μέχρι το 2009 στήνονταν δυο (2) καζάνια( το παραδοσιακό της Αικατερίνης Βαμβάτσικου και του Συλλόγου ). Το 2010 στήθηκε και ένα τρίτο καινούργιο μεγάλο και υπερύγχρονο δωρεά του κ.Γιάννη Μήτσου.

Η προετοιμασία είναι κάθε χρόνο η ίδια. Ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια αγοράζει την αναγκαία ποσότητα σταφυλιών(παλιότερα προσφέρονταν από χορηγούς, τους ευχαριστούμε και ελπίζουμε να βρεθούν ξανά χορηγοί), τα οποία « πατιούνται» και τοποθετούνται σε κάδες. Στήνονται τα καζάνια και μετά από 40-50 μέρες αρχίζει η διαδικασία της απόσταξης, με επικεφαλής τον μοναδικό και αναντικατάστατο Νώντα Φαρμάκη. Μεγάλη είναι η προσφορά και του Σωτήρη Δημ. Σώκου, ο οποίος κάθε χρόνο επιμελείται μαζί με τον Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο τον Αθαν.Δ.Σταμάτη, τον Αθαν.Νταλιάνη, το Νίκο Καρέτσο, το Γιάννη Δ.Σταμάτη, το Θόδωρο Φραγκούλη και τον Κώστα Αγγελή, την απόσταξη και την εμφιάλωση του τσίπουρου.

Ακόμα τα τελευταία χρόνια ο Σωτήρης και η Μαρία Σώκου προσφέρουν μέλι για την παραγωγή τσιπουρόμελου.

Γιορτή τσίπουρου 2013

Κι όμως η πίκρα για τις τόσες αντίξοες συνθήκες , μας πεισμάτωσε όλουςκαι ειδικότερα τη ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.

Με βοηθούς τους μεγαλύτερους σε ηλικία στην απόσταξη-παραγωγή τσίπουρου, Σωτήρη Σώκο, Θανάση Νταλιάνη, Θαναάση Σταμάτη, Νώντα Φαρμάκη, ΟΙ ΝΕΟΙ του χωριού μας, μυήθηκαν καλά ΦΕΤΟΣ στα μυστικά της και δεν άργησαν να αναλάβουν δράση δυναμική και υπεύθυνη. Ήταν η πιο όμορφη εικόνα, να βλέπεις τόσα νέα αγόρια και κορίτσια να συμμετέχουν ενεργά και οργανωμένα στα δρώμενα του χωριού, να καζανιάζουν, να παρακολουθούν το « βράσιμο», να «μετρούν» το αποσταγμένο τσίπουρο, να «το εμφιαλώνουν » να ετοιμάζουν τα τσιπουρόμελα και να « κερνάνε » με ενέργεια όσους ήρθαν να τα γευτούν.

Ακούραστη η νεολαία μας, ο Μάκης και ο Σπύρος Συροκώστας, ο Άκης, ο Κώστας και ο Παναγιώτης Τσάμης, ο Λάμπρος Αναγνωστόπουλος, ο Νεκτάριος Παπαδόπουλος, Ο Κων/νος Κωστής, ο Πάνος Σελιμάς, η Εύη Καρέτσου, η Σμαράγδα Σιακαβέλλα,η Ιωάννα Σιακαβέλλα, η Ελευθερία Μπρεκουλάκη, η Ασημίνα Δαραβέλλια και η Κων/να Σιακαβέλλα και όποιοι άλλοι αθέλητα μας διέφυγαν, από το πρωί ως τ’ άλλο πρωί, όλες τις μέρες της γιορτής.

Τα νιάτα τους, το κέφι τους, μα κυρίως η αγάπη τους για το χωριό και η αγωνία τους, μήπως όλα αυτά που έγιναν ως τώρα η κρίση τα σβήσει, τα ωθεί να έρχονται όλα στο χωριό τους, από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας βρίσκονται, για να βοηθήσουν στην διοργάνωση της γιορτής, αλλά και να περνάνε καλά.

Όσοι δεν μπορούν να βρεθούν στη Δομνίστα, αλλά λαχταρούν να βρίσκονται, έχουν εικόνα των δρώμενων στη πλατεία, μέσω της web κάμερας ( προσφορά του γιατρού Γιάννη Μήτσου) από πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και από πάρα πολλά!!! άλλα μέρη του κόσμου! Την αναβάθμιση της κάμερας έχει αναλάβει ο Νίκος Καραδήμας, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα επισκεψιμότητας στη Live Cam.

Είναι μια γιορτή που θεσμοθετήτηκε και οφείλουμε όλοι να την στηρίζουμε , με ότι τρόπο μπορεί ο καθένας.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όσους μας τιμούν και μας στηρίζουν με την παρουσία τους, το Δήμο Καρπενησίου και την Τοπική Κοινότητα, που είναι πάντα στο πλευρό του Συλλογου, τους ευγενείς χορηγούς, τους πρόθυμους εθελοντές και τους νέους του χωριού μας, να γίνουν εκείνοι άξιοι συνεχιστές του θεσμού της πετυχημένης Γιορτής Τσίπουρου.

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ
Να είμαστε καλά να βρισκόμαστε κάθε χρόνο, δυνατοί, πρόθυμοι. ακούραστοι και ενωμένοι να ανεβάζουμε :
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΠΙΟ ΨΗΛΑ
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας

Pin It on Pinterest

Share This