Μαρία Σταμάτη

Θανάσης Σταμάτης
20 Φεβρουαρίου 2017
Σπυριδούλα Σταμάτη
20 Φεβρουαρίου 2017

Η Μαρία Σταμάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμφιλοχία ενώ πλέον ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η Τέχνη διέπει τη ζωή της στο σύνολο των εκφράσεών της, ιδιαίτερα, όμως, μέσα από τη μορφή της ζωγραφικής και της ποίησης.

Όσον αφορά τα εικαστικά, η ΜΣ σπούδασε κοντά στον Ryne Bergström, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του Γκέτεμποργκ. Μαθήτευσε, επίσης, στο εργαστήρι ζωγραφικής του Μιχάλη Βελούδιου καθώς συνεργάστηκε για μικρό διάστημα και με τον Κώστα Νιάρχο. Από το 1994 μέχρι και σήμερα έχει παρουσιάσει έργα της σε 18 ατομικές εκθέσεις ενώ έργα της έχουν εκτεθεί σε άλλες 50 περίπου ομαδικές εκθέσεις. Για το εικαστικό της έργο έχουν γράψει δοκίμια και κριτικές πολλοί έγκριτοι καλλιτέχνες και κριτικοί, ανάμεσα σε αυτούς ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο Γιάννης Καλιόρης, ο Αριστείδης Γιαγιάννος κλπ. Παράλληλα, η ΜΣ έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα πολλών περιοδικών ενώ η δραστηριότητά της επεκτείνεται και στον χώρο της κριτικής: δοκίμια και κείμενά της για την τέχνη έχουν δημοσιευτεί σε ποικίλα πολιτιστικά και λογοτεχνικά περιοδικά.

Στον χώρο της ποίησης, η ΜΣ έχει εκδώσει ήδη 6 ποιητικές συλλογές ενώ αναμένεται και η έκδοση της έβδομης συλλογής με τίτλο Πολυπρόσωπη σκίαση. Πολλά από τα ποιήματά της έχουν γνωρίσει ευρύτερη αναγνώριση καθώς έχουν τύχει μεταφράσεων σε πέντε διαφορετικές γλώσσες και ανθολογήσεων σε διεθνείς συλλογές. Η ενεργή παρουσία της στον χώρο της ποίησης επιβεβαιώνεται και από τις πολλές της συμμετοχές σε ποιητικά συμπόσια.

Η ΜΣ έχει γνωρίσει διακρίσεις για το ποιητικό, εικαστικό αλλά και, εν γένει, πολιτιστικό της έργο. Πλέον, είναι ενεργό μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών.

Pin It on Pinterest

Share This