Πνευματικό Κέντρο

Κοινοτική βιβλιοθήκη

Στεγάζεται στην 4η αίθουσα του Πνευματικού κέντρου Δομνίστας.

Η κοινοτική βιβλιοθήκη Δομνίστας, ιδρύθηκε το 1962 με σχετικό βασιλικό Διάταγμα. Διαθέτει 10.000 τόμους βιβλίων. Τα βιβλία προέρχονται από αγορά και τα τελευταία χρόνια μόνο από δωρεές ιδιωτών.

Στη βιβλιοθήκη μας λειτουργούν τμήματα Ευρυτάνων συγγραφέων, τμήμα αντιστασιακού βιβλίου και παιδική βιβλιοθήκη. Η βιβλιοθήκη μας είναι η κύρια βιβλιοθήκη που εξυπηρετεί την περιοχή της Δημοτικής ενότητας Δομνίστας Ευρυτανίας και την ενότητα Πλάτανου Αιτωλοακαρνανίας.

Μουσείο Παλαιάς Φωτογραφίας

Δημιουργήθηκε από το Φιλοπρόοδο Σύλλογο με πρωτεργάτη τη φιλόλογο Δέσποινα λ. Καρέτσου, σε άριστη συνεργασία με τα μέλη του Δ.Σ. της διετίας 1990 – 1992, τους στυλοβάτες του συλλόγου Κων.Α.Παπαδόπουλο Αθ. Δ. Σταμάτη, και τον πρόεδρο της κοινότητας Νικ.Κ.Καρέτσο και πολλούς χωριανούς.

Στεγάζεται σε δυο αίθουσες του παλιού Γυμνασίου και τωρινού Πνευματικού κέντρου. Τα εγκαίνια έγιναν το καλοκαίρι του 1991. Στη μέση της αίθουσας η παλιά φωτογραφική μηχανή του Ηλία Μωρίκη, που ήταν φωτογράφος στο χωριό μας προπολεμικά.« Μαγιά » ήταν τα αρνητικά από το προσωπικό αρχείο του Ντίνου Μωρίκη. Το κύριο σώμα των ανατυπώσεων προέρχεται από παλιές φωτογραφίες-κειμήλια οικογενειακά πολλών χωριανών που ανταποκριθήκαν, για να σώσουμε τις ρίζες μας. Η συλλογή περιέχει περίπου 1800 ασπρόμαυρες φωτογραφίες που καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1890 ως τη δεκαετία του 1960. Τα θέματά της είναι γάμοι, βαφτίσια, εκδρομές, εργασία, ποδήλατα, το πρώτο αυτοκίνητο. Όλα περνάνε σαν κινηματογραφική ταινία από τα μάτια των επισκεπτών, που κάνουν τους μεγαλύτερους να δακρύζουν και τους μικρότερους να διδάσκονατι και να μαθαίνουν τι σήμαινε ΔΥΣΚΟΛΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΖΩΗ ταυτόχρονα.

Για αρκετά χρόνια ξενάγησε συναρπαστικά «ο αυτόπτης μάρτυρας» της παλιάς γενιάς και πολλές φορές πρόεδρος του Συλλόγου σεβαστός μπάρμπα-Θανάσης Σύρρος.

Τα τελευταία χρόνια, ο επισκέπτης είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία των φωτογραφιών, από το βιβλίο, που υπάρχει στην Έκθεση, και διαρκώς συμπληρώνεται. Στο βιβλίο εντυπώσεων, επίσης μπορεί να καταγράψει επώνυμα τις σκέψεις του και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από την περιήγησή του στον ξεχωριστό αυτό χώρο.

Την αίθουσα κοσμεί και ένας ζωγραφικός πίνακας -­­πιστό αντίγραφο παλιάς φωτογραφίας, που την εμπνεύστηκε η Ειρήνη Τριχοπούλου Σταμάτη, όταν αντίκρυσε τον πατέρα της σ’ αυτήν. Η μορφή των προγόνων μας, που ζωντανεύει μέσα από τις φωτογραφίες και οι ψυχές τους, που μας παρακολουθούν μας φωνάζουν να σώσουμε το πολιτισμό τους.

Παλαιό – λαογραφικό – ιστορικό μουσείο

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το 1991, φιλοξενήθηκε προσωρινά στον εκθεσιακό χώρο της παλιάς φωτογραφίας, επειδή τα κειμήλια ήταν αρχικά λίγα . Όμως με τις απροσδόκητες προσφορές των συγχωριανών μας, μας οδήγησε να εκτεθεί σε ξεχωριστό χώρο, στην Τρίτη αίθουσα του πνευματικού Κέντρου Δομνίστας.

Pin It on Pinterest

Share This