Ο Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Δομνίστα Ευρυτανίας το 1946. Είναι γόνος ιερατικής οικογένειας εκ «πατρός και εκ μητρός». Πατέρας του ο επί 50ετία, περίπου, ιερέας Παπαντώνης Παπαδόπουλος και μητέρα του η Φωτεινή, το γένος Στέφανου Φαρμάκη Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Δομνίστας και μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο – Λύκειο Καρπενησίου σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου (υποτροφία Ι.Κ.Υ.). Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης (βαθμός πτυχίου «Άριστα»), ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 1979-80 παρακολούθησε με επιτυχία ετήσιο μεταπτυχιακό σεμινάριο Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία, μετά τη βασική του εκπαίδευση, ως Έφεδρος Σμηνίας επί είκοσι έξι (26) μήνες στη Διεύθυνση Σπουδών της Σχολής Ικάρων, όπου και δίδαξε για δύο ακαδημαϊκά έτη στο Σμήνος Προπαιδεύσεως Αλλοδαπών Ικάρων. Για τις υπηρεσίες του στη Σχολή Ικάρων τιμήθηκε με εύφημο μνεία.
Το 1969 διορίστηκε ως Δάσκαλος και εργάστηκε αρχικά σε διάφορα Σχολεία της Ευρυτανίας (Βούλπη, Βελαόρα, Ανιάδα, Γραφείο Επιθεώρησης) και κατόπιν σε Σχολεία των Αθηνών, ως Δάσκαλος και Διευθυντής, καθώς και σε Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πετρούπολης, Ιλίου και Α΄Δ/νσης Αθηνών). Συνταξιοδοτήθηκε το 2007, μετά τη συμπλήρωση τριάντα εννιά (39) ετών συνολικής υπηρεσίας.
Υπήρξε μέλος των Συντακτικών Επιτροπών των μεγάλων Εγκυκλοπαιδειών Επιστήμη και Ζωή, Υδρία – Cambridge – Ήλιος, Δομή, Ε.Π.Ι., GRAND – LAROUSSE, OXFORD (Αρχισυντάκτης) και πολλών άλλων εγκυκλοπαιδειών και λεξικών, ενώ είναι εκδότης και Διευθυντής του «τριμηνιαίου πολιτιστικού περιοδικού για την προβολή της Ευρυτανίας ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, που εκδίδεται από την Πανευρυτανική Ένωση, καθώς και της τοπικής εφημερίδας ΕΥΡΥΤΟΣ – Όργανο του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας Ευρυτανίας. Διατέλεσε Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας και μέλος του Δ.Σ. για πολλά χρόνια, καθώς και Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης επί μία, σχεδόν, δεκαετία και Γεν. Γραμματέας της. Συμμετέχει, ως ενεργό μέλος και σε πολλά επιστημονικά και πολιτιστικά σωματεία και φορείς, δημοσιογραφικές ενώσεις κ.λπ. Ασχολείται ιδιαίτερα με την έρευνα της ιστορίας του τόπου του.
Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες παιδαγωγικού και, κυρίως, ιστορικού περιεχομένου.
Έχει γράψει:
α.- Ο Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Δομνίστας Ευρυτανίας (Έκδ. Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας,Αθήνα 1986, σελ. 138, σε συνεργασία με τον Α. Δ. Σταμάτη)
β) Η Δομνίστα και το Έπος του ’40, (Έκδ, Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας, Αθήνα 1987, 2006, σελ. 334, σε συνεργασία με τον Α. Δ. Σταμάτη),
γ.-Ο Καραϊσκάκης και η Δομνίστα Ευρυτανίας (Έκδ. Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας, Αθήνα 1990, 2006, σελ. 160, ιστορική έρευνα),
δ.- Ο Άρης κάνει Πόλεμο, Έτσι τραγούδησαν τον πρωτοκαπετάνιο, (Κοινή έκδοση των Κοινοτήτων Δομνίστας Ευρυτανίας – Μεσούντας Άρτας, Αθήνα Ιούνιος 1998, σελ.96, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο)
ε.- Γιάννης Αθαν. Βράχας, ο Δάσκαλος, ο Αγωνιστής, ο Λογοτέχνης (Εκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2001, σελ. 184),
στ.-Παναγιώτης Κ. Κωστοπαναγιώτης, Μια ζωή προσφοράς και δράσης για το καλό του τόπου μας (Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης Αθήνα 2005, σελ. 180),
ζ.-ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ – Αιώνιο μνημόσυνο στους ηρωικά πεσόντες Ευρυτάνες κατά το Έπος του 1940-41, Έκδοση Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2015, σελ. 472 )
η.- Εκκλησιαστικά της Ευρυτανίας κατά την πρώτη μετεπαναστατική περίοδο (Ανάτυπο από τα πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΚΑΙ ΑΙ ΣΧΟΙΛΑΙ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΨΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΝ, τ. Β’», Έκδ. «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» , Αθήναι 2014.
θ.- Οδοιπορώντας μ’ έναν κυνηγημένο: Η τραγική πορεία του Γ. Καραϊσκάκη ανά την Ευρυτανία το 1824 (Ανάτυπο από τα πρακτικά του Συνεδρίου «Η Ευρυτανία στις περιγραφές Ελλήνων και ξένων περιηγητών από την αρχαιότητα ως την εποχή μας, Έκδοση: Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών χ.χ.).
ι.- Η Ευρυτανία μέσα στα Αναγνωστικά Βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, (Ανάτυπο από τα πρακτικά του Συνεδρίου «Η Ευρυτανία στις περιγραφές Ελλήνων και ξένων περιηγητών από την αρχαιότητα ως την εποχή μας, Έκδοση: Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών χ.χ.).
ια΄.- Μια γενιά Βραχηνών αγιογράφων: Οικογένεια Παπαδημητρίου (Ανάτυπο από τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας», Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης, τ. Β΄, Αθήνα 2013).
Ιβ΄.- Νεκροί Βαλκανιομάχοι από τη Δημοτική Ενότητα Δομνίστας Ευρυτανίας. Η περίπτωση του από Δομνίστα Υπολοχαγού Νικολάου Κωνσταντάκη Γιολδάση, Ανάτυπο από τα Πρακτικά του Συνεδρίου «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913< Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2016
Έχει επιμεληθεί και προλόγισε την έκδοση πολλών παιδαγωγικών και ιστορικών βιβλίων, καθώς και δεκάδων τόμων, κυρίως, των πρακτικών των επιστημονικών συνεδρίων και ημερίδων, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης, κατά την δεκαετία 2007-2016. Ενδεικτικά αναφέρονται οι μνημειώδεις για τον τόπο μας εκδόσεις: «Τα Άγραφα στη διαδρομή της Ιστορίας», τόμοι 2, Αθήνα 2009, σελ. 1048, «Ιστορία και Πολιτισμός της περιοχής του Δήμου Δομνίστας Ευρυτανίας», τόμοι 2, Αθήνα 2010, σελ., 928, «Ιστορία και Πολιτισμός της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά Ευρυτανίας», τόμοι 2, Αθήνα 2016, σελ. 1480, «Τω Διδασκάλω το ευ ζην (Τιμητικόν αφιέρωμα εις τον Παναγιώτην Κων. Βλάχον», Αθήναι 2014, «Κύριλλος Καστανοφύλλης, Το ανακαινιστικό και αναμορφωτικό έργο του στην Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας», Αθήνα 2016, σελ. 200, «Η Συμμετοχή των Ευρυτάνων στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913» Έκδ. Πανερυρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2016, σελ. 512 κ.ά.
Έχει λάβει διάφορες τιμητικές διακρίσεις (από: Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Σχολή Ικάρων, Διεθνή Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών κ.ά.). Το 2011 ως Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης παρέλαβε σχετικό Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.
Είναι έγγαμος με την Λευκοθέα Γαλαζούλα και πατέρας τριών (3) παιδιών, ήτοι του Νεκτάριου, της Ευαγγελίας και του Αντωνίου.
Δ/νση κατοικίας: Δαβάκη 13, 11526 Αθήνα ή Δομνίστα Ευρυτανίας (Τ.Κ.36076).
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106920004, 6977366813.