Ως μια «δειλή» προσπάθεια ξεκίνησε τα Χριστούγεννα του 1979, από το πρώτο Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος τότε Συλλόγου μας, η έκδοση ενός ενημερωτικού δελτίου, που είχε ως σκοπό να συσπειρώσει γύρω του και να ενημερώνει όλα τα μέλη του, σε όλες τις γωνιές της πατρίδας μας και όλης της γης και να μεταφέρει τη φωνή και τον παλμό τους.
Το ενημερωτικό αυτό Δελτίο, με τον τίτλο «Τα Νέα μας» μετεξελίχθηκε σε εφημερίδα, με τον τίτλο «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ», διμηνιαία, αρχικά, μετέπειτα μηνιαία και κατόπιν διμηνιαία – λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Χώρα μας κατά την τελευταία οκταετία. Έτσι, ένα όραμα έγινε πραγματικότητα και φτάνουμε σήμερα, αισίως, η εφημεριδούλα μας να έχει συμπληρώσει 400 φύλλα! Πρόκειται, νομίζουμε, για έναν πραγματικό άθλο!
Στο πρώτο φύλλο της νέας εφημερίδας μας καταγράφονται οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της, που είναι, μεταξύ των άλλων, «η καλλιέργεια και η ανάπτυξη μεταξύ των χωριανών πνεύματος αλληλεγγύης και συναδέλφωσης, καθώς και η διατήρηση αρρήκτων δεσμών με τη γενέθλια γη και η προβολή της περιοχής…». Περιττό να τονιστεί ότι στο πρώτο φύλλο επισημαίνεται πως οι κομματικοί προσανατολισμοί και οι ιδιοτελείς σκοπιμότητες δεν είναι μέσα στα πλαίσια της έκδοσης αυτής.
Αρκετοί είναι οι συνεργάτες του «ΕΥΡΥΤΟΥ» μας, συγχωριανοί μας και άλλοι, που με προσωπικές ενθυμήσεις τους, αλλά και εμπειρίες τους μέσα στο χωριό ή και στη δεύτερη πατρίδα τους, στην ξενιτιά, μας πρόσφεραν σημαντικές γνώσεις γύρω από την ιστορία, την λαογραφία, την κοινωνιολογία κ.λπ. του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής. Εκτός των τακτικών άρθρων των μελών της Συντακτικής Επιτροπής Αθανάσιου Δ. Σταμάτη και Κώστα Αντ. Παπαδόπουλου επισημαίνονται και σημαντικά κείμενα των Δημήτρη Φαλλή, Αθανασίου Κ. Νταλιάνη, Μπαρμπα-Μήτσου Σώκου, Σπύρου Ηλία Νταλιάνη, Κώστα Η. Κουβέλη, Ανάργυρου-Γιάννη Μαυρομύτη, Κώστα Ζήση, Παναγιώτας Δ. Καρέτσου, Σπυριδούλας Δ. Καρέτσου, Δέσποινας Λ. Καρέτσου, Λάμπρου Χ. Σιακαβέλλα, Ν. Η. Σιακαβέλλα, καθώς και του κορυφαίου και πρύτανη των ευρυτανικών γραμμάτων αείμνηστου Μιχάλη Σταφυλά κ.ά.
Με τη συμπλήρωση δέκα (10) χρόνων «1.300 φύλλα του ΕΥΡΥΤΟΥ κυκλοφορούν σε ισάριθμα σπίτια» και στα είκοσι (20) χρόνια ζωής του ο αριθμός των αναγνωστών της ανεβαίνει στους 2.000! Από το 2000 κάνει την παρουσία της και στο διαδίκτυο! Τελευταία, λόγω της κρίσης, η αποστολή της σε αρκετούς, που δεν ανταποκρίθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, διακόπηκε.
Η κ. Μεταξούλα Μανικάρου, Δρ. Φιλολογίας, σε σχετική εισήγησή της με θέμα: «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ, η τριαντάχρονη πορεία μιας μηνιαίας ευρυτανικής εφημερίδας του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας Ευρυτανίας», σε Επιστημονικό Συνέδριο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής του Δήμου Δομνίστας (2010), γράφει σχετικά: «Η εφημερίδα «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» είναι ένα καλαίσθητο έντυπο, νοικοκυρεμένο, με ζωντανό και ενδιαφέρον περιεχόμενο. Μέσα στις τέσσερις (4) σελίδες – αραιότερα έξι (6) ή και οκτώ (8) – κάθε μήνα κατορθώνει να συγκεντρώνει και να παρουσιάζει ενδιαφέρουσα ύλη με άφθονη ειδησεογραφία που έχει σχέση με τη σύγχρονη ζωή του χωριού, με νοσταλγικές ενθυμήσεις αλλά και το ιστορικό παρελθόν του.
Γενικότερα διαπιστώνεται πως οι συντελεστές της έκδοσης αυτής μεριμνούν ώστε με επίπονο και υπεύθυνο τρόπο να περισώσουν και να αποθησαυρίσουν κειμήλια του παρελθόντος, να καταθέσουν, ο καθένας από το μετερίζι του, τον «πνευματικό οβολό» του, να αποτυπώσουν τη σύγχρονη ζωή, να υποδείξουν, να προωθήσουν λύσεις και να εργαστούν με ζήλο για τα πολλαπλά προβλήματα του Δήμου Δομνίστας και ειδικότερα της Δομνίστας, να ανυψώσουν το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων, να προβάλλουν παντοιοτρόπως και ποικιλοτρόπως τη γενέτειρα γη, ως ένδειξη ελάχιστης οφειλής προς αυτήν.
Η μακροβιότητα του συγκεκριμένου εντύπου οφείλεται στο γεγονός ότι μια κεντρομόλα δύναμη ενώνει τους συνεργάτες της: η αγάπη για τη Δομνίστα… Παράλληλα (η μακροβιότητα) υπογραμμίζει και τη συλλογικότητα και ενότητα των μελών του Συλλόγου και των συνεργατών – αρθρογράφων της εφημερίδας…
Οι έπαινοι, τα βραβεία, οι τιμητικές διακρίσεις, οι ηθικές αμοιβές εξαίρουν τον άθλο της κυκλοφορίας μιας εφημερίδας, κόσμημα στις τοπικές περιφερειακές εκδόσεις. Η πρώτη τιμητική περγαμηνή «Τιμής ένεκεν» απονέμεται στον «ΕΥΡΥΤΟ» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος αναγνωρίζει το έργο της εφημερίδας «για την υψηλή και αξιόλογη συμβολή στην κοινωνική ζωή του τόπου και για την ουσιαστική συμμετοχή στην ανύψωση και καλλιέργεια του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η επόμενη διάκριση απονέμεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό εκτιμώντας την «συμπαράσταση της εφημερίδας, τόσο στον Πανελλήνιο έρανό του, όσο και στους Ερυθροσταυρικούς σκοπούς και στόχους του Περιφερειακού Τμήματος ΕΕΣ Καρπενησίου». Ακολουθεί εκ μέρους της «Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών» διεθνές βραβείο «για την υψηλή και αξιόλογη συμβολή στην πολιτιστική ζωή του τόπου». Στην ίδια εκδήλωση μάλιστα τιμάται και ο Διευθυντής της Εφημερίδας κ. Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, με παρόμοιο Διεθνές Βραβείο και με το μετάλλιο της «Βεργίνας» για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα. Η «Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών» (Δ.Ε.Ε.Λ.) βραβεύει για μια ακόμη φορά τον «Εύρυτο» με το Β΄ Βραβείο «Παναθήναια 2004».
Αδιάψευστη μαρτυρία για το μέγεθος και την εμβέλεια, που έχει «Ο Εύρυτος» σε όλους τους τομείς, αποτελεί η πληθώρα των επιστολών και κριτικών σημειωμάτων που λαμβάνει και συνιστούν την εγκυρότερη επιβεβαίωση από κάθε περγαμηνή. Ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος ακόμη και μεγάλες εφημερίδες της πρωτεύουσας, προβάλλει και χαιρετίζει με λόγια ενθαρρυντικά την έκδοση του «Εύρυτου», από το τρίτο ήδη έτος της κυκλοφορίας, γεγονός που προοιωνίζεται μια αξιόλογη συνέχεια.
Μια δειγματολογική παρουσίαση κριτικών σημειωμάτων και επιστολών θα παραθέσουμε στη συνέχεια. Έχουμε την επίγνωση ότι μια τέτοια προσπάθεια έχει τον κίνδυνο της αποσπασματικότητας και της προσωπικής επιλογής των παραθεμάτων, κρίνεται, όμως, απαραίτητη για να δώσει, έστω και μέσα από αυτό το μικρό και υποκειμενικά επιλεγμένο δείγμα το εύρος και την πλατιά αποδοχή της εφημερίδας.
Ο Αθανάσιος Νταλιάνης, Πρόεδρος του «Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας Ευρυτανίας», γράφει μεταξύ άλλων, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο «Η Εφημερίδα μας», τα εξής: «Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να συνδυάσει την τοπική ειδησεογραφία με την ιστορική γνώση και την πολιτιστική ανάπτυξη, τη μαχητικότητα και το θάρρος με την ορθή κρίση. Οι μέχρι τώρα καλές κρίσεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Όμως δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Δεν σταματάμε εδώ. Ζητάμε το καλύτερο. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των συγχωριανών μας, των μελών του Συλλόγου και των φίλων του χωριού μας, (…) γιατί “ο Εύρυτος” είναι υπόθεση όλων».
Ο Ευρυτάνας Μιχάλης Σταφυλάς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας, σημειώνει σε επιστολή του: «Μπράβο στο Σύλλογό σας, κάνει δουλειά πολλών Ακαδημιών. Σημαντικότατα όλα τα ως τώρα βιβλία που τυπώσατε. Με ύλη ουσιαστική, χρήσιμη, διδαχτική, ευρυτανική, Δομνιστιάνικη».
Ο Ευάγγελος Οικονόμου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων», γράφει: «…Δεχθείτε (…) και την εγκάρδια ευχή να προσθέσετε και άλλες τέτοιες πνευματικές κατακτήσεις και επιδόσεις με το θαυμάσιο πνεύμα της έρευνας, της συνεργασίας, της προσφοράς και της συμβολής σας στην προβολή της Ευρυτανίας».
Ο Ηλίας Προβόπουλος συμπεριλαμβάνει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τη δική του κριτική για την εφημερίδα: «Ούτε που το κατάλαβε “ο Εύρυτος” πόσο μεγάλωσε… Τον γέννησε η αγάπη των Δομνιστιάνων για τη γενέτειρά τους, τα Χριστούγεννα του 1979. Η 20χρονη «αρχαιότερη και τακτικότερη μηνιαία ευρυτανική εφημερίδα» διαπίστωσε τον περασμένο μήνα στο τυπογραφείο ότι κουβαλούσε 200 φύλλα στην πλάτη της! Διακόσια φύλλα «Εύρυτος» μέσα σε είκοσι χρόνια! Εκατοντάδες σελίδες μέσα από τις στήλες των οποίων πέρασε η ζωή του χωριού, ενώ με τις ιστορικές δημοσιεύσεις προβλήθηκε το ένδοξο παρελθόν της. Οι ειδήσεις, τα κοινωνικά, το ληξιαρχείο, οι κριτικές κειμένων, οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις γέμιζαν τις σελίδες του «Εύρυτου» και μετέφεραν παντού τον παλμό της ζωής του χωριού και του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας Ευρυτανίας». Από διμηνιαία στην αρχή έκδοση, έγινε μηνιαία και σήμερα στέλνεται σε περίπου 2.000 αναγνώστες στην Ελλάδα και φυσικά ολόκληρο τον κόσμο»…
Καταχωρείται ακόμη, επιστολή του Δημ. Ι. Φαλλή: «Με σταθερή έκδοση, πλούσια ειδησεογραφία και ποικίλα θέματα συμπλήρωσε είκοσι χρόνια δημιουργικής ζωής «Ο Εύρυτος». Και θεωρούμε βέβαιο ότι περιοδικά και εφημερίδες, όπως «Ο Εύρυτος» καταγράφονται στην ιστορία και μένουν. Αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στην πορεία τους για να περπατήσουν και άλλοι στο μέλλον πάνω σε αυτά (…). Εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει «Ο Εύρυτος» τη δημιουργική του πορεία και να γίνει στο πέρασμα του χρόνου θρύλος, μύθος, ιστορία, στη σκιά του γενάρχη μας Μεγάλου Ευρύτου».
Θερμές και συγκινητικές οι επιστολές και ελπιδοφόρα τα μηνύματα από τους ξενιτεμένους, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η μικρή αυτή εφημερίδα ξυπνά μέσα τους τον πόθο για τα πάτρια χώματα και επιτυγχάνει τη συναισθηματική επανασύνδεσή τους με τη μητέρα πατρίδα.
Όλοι αυτοί οι έπαινοι, τα βραβεία, οι διακρίσεις, οι αμέτρητες επιστολές, οι κριτικές, τα συγκινητικά λόγια των αναγνωστών, η προβολή του μικρού αυτού εντύπου από μεγάλες εφημερίδες είναι η κινητήρια δύναμη για τη συνέχιση της έκδοσης. Βέβαια, κι απ’ όπου και αν αρχίσουμε και απ’ όπου και αν τελειώσουμε, θα καταλήξουμε στην ίδια λέξη «άθλος», που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό κάθε τέτοιας προσπάθειας, η οποία, ανεξάρτητα με την ποιότητα και τον όγκο που εμφανίζει, συνδέεται, σαν αφετηρία, σαν περιεχόμενο και σαν σκοπός, με την έννοια του ηρωισμού και της θυσίας.
Είναι γεγονός ότι σήμερα η τοπικότητα έχει πολλούς υποστηρικτές, από το χώρο της πολιτικής μέχρι το χώρο της ανθρωπολογικής και ιστορικής έρευνας. Δεν πρέπει, λοιπόν, να βλέπουμε παρόμοιες εκδηλώσεις σαν κινήσεις που τις υπαγορεύει ένα στενό «τοπικιστικό» πνεύμα, αλλά σαν πρωτοβουλίες που αποτελούν επιτακτικό καθήκον του κάθε τόπου και αναντίρρητη υποχρέωση της κάθε περιοχής να συγκεντρώνει, να τακτοποιεί και να προβάλλει την πολιτιστική της κληρονομιά.
Σήμερα η εφημερίδα «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» διανύει μια μεγάλη διαδρομή… Μια εφημερίδα χτισμένη με ευρυτανικό υλικό… Με δημιουργούς που είναι φύτρα της Ευρυτανίας. Καταλήγοντας ας μας επιτραπεί μια πρόβλεψη: «“Ο ΕΥΡΥΤΟΣ” δεν τον φοβάται τον χρόνο, τον έχει σύμμαχο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι θα «αντέξει» όσο ο «Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας Ευρυτανίας» θα έχει ως σημεία αναφοράς ισχυρά σύμβολα πολιτιστικής ταυτότητας και θα αποτελεί φυτώριο προβολής και ανατροφοδότησης του πολιτισμού…».