76η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΜΑΣ
7 Ιουλίου 2018
400 ΦΥΛΛΑ «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» – ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ
17 Ιουλίου 2018

ΣΤΙΣ 10-6-2018

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η 76η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε στις 10 Ιουνίου 2018 η 76η Επέτειος της Έναρξης του Ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής μας Αντίστασης περιόδου 1941-44 με την παρουσία εκπροσώπων του Κοινοβουλίου μας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, των Δήμων, Τοπικών Κοινοτήτων, Συλλόγων και άλλων φορέων.

Η εκδήλωση άρχισε στις 11.00 στο χώρο του Μνημείου με επιμνημόσυνη δέηση, από τον π. Ματθαίο. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Βουλής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπροσώπων Κομμάτων, Συλλόγων και άλλων φορέων (κατατέθηκαν συνολικά 16 στεφάνια), χαιρετισμός από την Αντιδήμαρχο του Δήμου Καρπενησίου κ. Γεωργία Γκαρίλα ως εκπροσώπου του Δημάρχου Καρπενησίου και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κεντρικό ομιλητή κ. Μιχάλη Λυμπεράτο, Δρ. Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής εκείνης. Η εισήγησή του ήταν περιεκτική και λίαν εμπεριστατωμένη. Ακολούθησαν δίλεπτα μηνύματα από τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής Βουλευτή κ. Νίκο Μανιό, τους Βουλευτές Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο και Φθιώτιδας κ. Απόστολο Καραναστάση (ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ), τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και εκπροσώπους κομμάτων.

Σημειώνεται ότι παρόντες, εκτός των παραπάνω αναφερθέντων, ήταν και ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπενησίου κ. Ι. Νικοπολίδης, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ. Δημήτρης Βονόρτας και Αγράφων κ. Κωνσταντίνος Τάκης, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρπενησίου κ. Γιάννης Σταμάτης και ο Αρχηγός της Ελάσσονος κ. Βασίλης Παπαροϊδάμης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου και τ. Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γιάννης Ίβρος, ο Πρόεδρος της ιστορικής Κοινότητας Βίνιανης, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Στάβλων κ. Ζούκας, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασ. Τριανταφύλλου, ο Γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης Κ.Κ.Ε. Ευρυτανίας κ. Γ. Μπακογεώργος, ο Πρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Αθανάσιος Σταμάτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Ευαγγελία Νταλιάνη και άλλα μέλη του Δ.Σ. κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερος λόγος για τους μεγάλους απόντες Βασίλη Πριόβολο (Καπετάν Ερμή) και Μιχάλη Σταφυλά, οι οποίοι κάθε χρόνο έδιναν το δικό τους στίγμα με την ένσαρκη παρουσία τους στις ποιοτικές εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνταν στη Δομνίστα κάθε χρόνο και περιλάμβαναν ημερίδες που άφησαν ιστορία…

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου, την Τοπική Κοινότητα Δομνίστας και τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Δομνίστας, έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση στην είσοδο του Μνημείου μας, προσφορά του Φιλοπρόοδου Συλλόγου μας και στη συνέχεια γεύμα στους προσκεκλημένους μας, προσφορά του Δήμου Καρπενησίου.

Και η Δομνίστα στο Μνημόνιο Συνεργασίας των Κορυσχάδων

Ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτής κ. Νίκος Μανιός παρέδωσε στον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό και στους εκπροσώπους των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων.

Το Μνημόνιο αυτό αναφέρεται στην ανάδειξη των Μουσείων Βίνιανης και Κορυσχάδων με χρηματοδότηση της Βουλής των Ελλήνων με ποσοστό 50% και της Περιφέρειας με ποσοστό, επίσης, 50%.

Θα συμμετάσχει στην όλη προσπάθεια και το Ίδρυμα Κόκκαλη με την ανάληψη του κόστους της διαμόρφωσης των χώρων (προθήκες, βιτρίνες κ.ά.).

Ο κ. Μανιός στο σύντομο χαιρετισμό τόνισε πως στο Μνημόνιο αυτό θα ενταχθεί και η Δομνίστα (Μνημείο – Βιβλιοθήκη Εθνικής Αντίστασης), ούτως ώστε να υπάρξει αξιοποίηση και των τριών ιστορικών χωριών που συμμετείχαν τόσο ενεργά στην Εθνική μας Αντίσταση.

Σημειώνεται ότι στο παραπάνω Μνημόνιο περιλαμβάνεται και όρος που προβλέπει την ανάληψη εκ μέρους της Βουλής της ιστορικής έρευνας, συγκέντρωσης υλικού για τα Μουσεία κ.λπ.

Pin It on Pinterest

Share This