Η ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής φάνηκε μικρή για να χωρέσει τους πολυπληθείς Ευρυτάνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανευρυτανικής Ένωσης και προσήλθαν στις 6-12-2015, μαζικά, για να τιμήσουν τους ήρωες του Έπους του ’40, με την ευκαιρία την παρουσίαση του μνημειώδους, για τον τόπο μας, έργου του Κώστα Αντ. Παπαδόπουλου «ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ – ΑΙΩΝΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΪΚΑ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940-41», ΑΘΗΝΑ 2015 (σελ. 472), (Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης).
Νωρίς η αίθουσα κατακλύστηκε κυριολεκτικά από εκατοντάδες συμπατριώτες μας, κυρίως συγγενείς των πεσόντων (αδέλφια, παιδιά, ανίψια, εγγόνια, ακόμα και δισέγγονα,) από Αττική, Καρπενήσι, Βοιωτία, και Αγρίνιο, παρά τα έκτακτα μέτρα που είχαν ληφθεί λόγω των πορειών των αναρχικών κατά την ημέρα αυτή (μνήμη Γρηγορόπουλου). Κατά τη διάρκεια της προσέλευσης οι προσερχόμενοι στην αίθουσα έβλεπαν από DVD σκηνές από τη μάχη του Καλπακίου, κατά την οποία, όπως είναι γνωστό, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο Ευρυτάνας Στρατηγός της Νίκης Χαράλαμπος Κατσιμήτρος.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δύο (2) τραγούδια από την Παιδική Χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου «Ελληνορθόδοξη Παράδοση», υπό τη Διεύθυνση του Ευρυτάνα Πρωτοπρεσβυτέρου π. Λάμπρου Ανδρεάκη. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ηλία Λιάσκου, ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο Αντ/ρχη Μηχανικού – Αντιπρόσωπο του Γεν. Επιτελείου Στρατού – Δ/νσης Ιστορίας Στρατού στην αρμόδια Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας για την ανεύρεση των οστών των Ελλήνων πεσόντων κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41. Ο κ. Παν. Σπυρόπουλος, στο σύντομο αλλά περιεκτικότατο χαιρετισμό του, αφού συνεχάρη τον συγγραφέα για «το τόσο μεγάλης και αναμφισβήτητης ιστορικής αξίας έργο του» τόνισε, και το χρέος της πολιτείας για την ανεύρεση των οστών όλων εκείνων που θυσιάστηκαν «μένοντας εκεί ως αιώνιοι φρουροί μας».
Ακολούθησε το κύριο μέρος του προγράμματος, που ήταν η παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου από τους κ.κ.:
– Κλεομένη Κουτσούκη, Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Παν/μίου
– Διονύση Παρούτσα, Εκπαιδευτικό – Δημοσιογράφο
– Παναγιώτη Κ. Τσούκα, Πάρεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας.
Οι δυο πρώτοι εισηγητές κ.κ. Κλεομένης Κουτσούκης και Διονύσης Παρούτσας με τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους επεσήμαναν την σπουδαιότητα του έργου αλλά και τη σημασία της θυσίας των ηρώων μας και ο τρίτος εκ των εισηγητών κ. Παναγιώτης Τσούκας αναφέρθηκε κυρίως στην προσωπικότητα του συγγραφέα. Και οι τρεις τους εντυπωσίασαν με το λόγο τους και καταχειροκροτήθηκαν.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα κ. Κώστα Παπαδόπουλο, ο οποίος φανερά συγκινημένος, αναφέρθηκε με συνοπτικό τρόπο στις πηγές που χρησιμοποίησε κατά την μακρόχρονη έρευνά του, στα συναισθήματα που ένιωθε κάθε φορά που συμπλήρωνε πληροφορίες για τον καθένα ήρωα και στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, ιδιαίτερα δε τη χορηγό και ευεργέτιδα της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, τον κ. Κων/νο Λιάπη, οδοντίατρο και Δημοτικό Σύμβουλο Καρπενησίου με την οικονομική ενίσχυση του οποίου κατέστη δυνατή η αποστολή αντιτύπων του βιβλίου σε όλα τα Σχολεία και τις Βιβλιοθήκες του Νομού μας, καθώς και όλους εκείνους που με λίαν κολακευτικά λόγια υποδέχτηκαν το βιβλίο του, ξε/χωρίζοντας μάλιστα φράσεις του πατρός Δοσιθέου και του π. Κωνσταντίνου Βαστάκη. Η συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη. Ακολούθησαν επίκαιρα τραγούδια για το Έπος του ΄40 από την καταπληκτική χορωδία του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου.
Το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης ήταν το προσκλητήριο των Ευρυτάνων πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και η απονομή τιμητικών διπλωμάτων σε συγγενείς τους. Οι στιγμές της παραλαβής ήταν λίαν συγκινητικές και ανεπανάληπτες, γιατί ανάμεσα στους παραλήπτες ήταν αδέλφια, παιδιά, ανίψια, εγγόνια και δισέγγονα των ηρώων μας. Ταυτόχρονα με την εκφώνηση των ονομάτων από τον συγγραφέα του βιβλίου γινόταν και προβολή των υπαρχόντων φωτογραφιών στην οθόνη με την επιμέλεια του κ. Κωνσταντίνου Τσιώλη. Σημειώνεται ότι οι φωτογραφίες αυτές, σε μεγάλο μέγεθος, ήταν σε έκθεση σε προθήκες της αίθουσες και στο τέλος εδόθησαν στους συγγενείς των ηρώων, προσφορά του Ευρυτάνα εκδότη κ. Παύλου Χαρμαντζή (Στιγμή Ε.Π.Ε.)
Στην εκδήλωση αυτή ήταν παρόντες οι: Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου. Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αθηνών ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Ιωάννης Διώτης, π. Δημήτριος Σκόνδρας και, φυσικά ο π. Λάμπρος Ανδρεάκης, ο Αντισυντ/ρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Γ.Ε.Σ./ Δ.Ι.Σ., ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, οι τ. Βουλευτές Ηλίας Καρανίκας και Κώστας Παπαλέξης (από Μεσοκώμη), ο πτέραρχος ε.α. κ. Ιωάννης Τσίρκας, ο Στρατηγός ε.α κ. Κώστας Καρακώστας, οι Πανεπιστημιακοί Καθηγητές κ.κ. Γεώργιος Γιαννίτσαρης, Δημήτριος Κουτρούμπας (και Πρόεδρος του Π.Κ.Ρ.), Κλεομένης Κουτσούκης (και Πρόεδρος του ΕΥ.Κ.Ε.Σ.Ε.), Χρήστος Μπαρτσόκας, Ηλίας Ντζιώρας (και Πρόεδρος του Μουσειακού Κέντρου «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» και Αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης), Γεώργιος Παπαδόπουλος και Άννα Παπαμιχαήλ – Κουτρούμπα, η κ. Καίτη Καψή, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μακεδονίας με πλούσια φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, ο τ. Γεν. Δ/ντής του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Νίκος Ζωρογιαννόιδης, ο τ. Γεν. Δ/ντής του Γ.Λ.Κ. κ. Ελευθέριος Φούκας, εκπρόσωποι της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων και άλλων πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.