ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΣΚΕΠΑΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ… ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ!

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
27 Νοεμβρίου 2018
Εκδόθηκε η εφημερίδα του συλλόγου Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018
25 Ιανουαρίου 2019

Η πραγματοποίηση ενός εξαιρετικά δύσκολου έργου είναι γεγονός…

Η πρόταση του Γιάννη Μήτσου για την στέγαση της πλατείας ήταν ένα άπιαστο όνειρο για εμάς. Εκείνος όμως επέμενε και το έψαχνε διαρκώς, με σκοπό να προστατευθούν από τον καιρό η γιορτή του τσίπουρου και το ετήσιο αντάμωμα, μιας και εκείνος υπήρξε ο εμπνευστής και των δύο εκδηλώσεων, αλλά και σθεναρός υποστηρικτής και διαρκής χορηγός.

Η κατασκευαστική δυσκολία του έργου αυτού ήταν εξόχως μεγάλη διότι έπρεπε να συνδυάζει τα… ασυνδύαστα.

Συγκεκριμένα, έπρεπε να είναι γερό και σταθερό αλλά πλήρως αποσπώμενο, να απομακρύνεται τελείως. Επίσης έπρεπε να είναι στατικά επαρκές, αλλά με την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στην πλατεία. Να είναι αξιόπιστη κατασκευή και ταυτόχρονα πολύ οικονομική και τέλος να στήνεται και να λύνεται σε λίγες ώρες, από μη ειδικούς τεχνίτες!

Η έρευνα ήταν πολύχρονη, μελέτησε πολλές προτάσεις από ειδικούς τεχνικούς και προσφορές από μεγάλες εταιρίες, μεταξύ αυτών και του συγχωριανού μας Αθ. Ν. Σταμάτη, εξαιρετικού μηχανολόγου με πολλές πατέντες στο ενεργητικό του. Αν και αξιόλογες, οι προτάσεις αυτές δεν προχώρησαν, κυρίως λόγω του πολύ υψηλού κόστους, άφταστο για τον Σύλλογό μας, των υπερβολικών απαιτήσεων σε χρόνο και προσωπικό για την τοποθέτηση-απομάκρυνση, αλλά και την μεγάλη, «τραυματική», θα λέγαμε, παρέμβαση στην πλατεία του χωριού.

Εκτός όμως από την απογοήτευση αποκτήθηκε σημαντική γνώση από αυτή την επίπονη προσπάθεια. Έτσι ο Σύλλογος αποφάσισε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια και να δοκιμάσει μια πολύ απλή και λιτή κατασκευή, με βάση το συρματόσχοινο. Έτσι ο Γιάννης Μήτσου κάλεσε στο χωριό το φίλο και κουμπάρο του Ι. Αθανασόπουλο, πολιτικό μηχανικό με μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές τέτοιου τύπου σε δημόσια έργα, ο οποίος πήρε τα μέτρα, έκανε την στατική μελέτη και πρότεινε τις προδιαγραφές των υλικών. Το σχέδιο της κατασκευής αυτής εκπληρούσε όλα τα προαναφερόμενα κριτήρια, το δε κόστος της, αν και μεγάλο για τις πολύ μικρές μας δυνατότητες, ήταν 4-5 φορές μικρότερο σε σχέση με τις άλλες προσφορές.

Η αναγκαιότητα ήταν αυτονόητη, αν σκεφθεί κανείς ότι τουλάχιστον οι μισές γιορτές του τσίπουρου αλλά και οι 2 εκδηλώσεις του Αγίου Πνεύματος επλήγησαν σοβαρά από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Εκτός από την περιορισμένη συμμετοχή είχαμε και σημαντική μείωση των εσόδων, η οποία δυσκόλευε σημαντικά την οργάνωση της γιορτής την επόμενη χρονιά, αφού οι εκδηλώσεις είναι κυρίως αυτο-χρηματοδοτούμενες.

Το άγχος κάθε φορά μεγάλο και η αγωνία όλων έκδηλη στα πρόσωπά μας, μέχρι το τέλος κάθε εκδήλωσης. Το επίμαχο θέμα των συζητήσεων στο χωριό τις παραμονές των εκδηλώσεων ήταν «τι θα μας κάνει ο καιρός» με τον Σ. Βάρρα να πρωταγωνιστεί, αφού γνωρίζει άριστα τα τοπικά σημάδια πρόβλεψης του καιρού!.

Πριν το καλοκαίρι ο Γ. Μήτσου μας έδωσε το σχέδιο του μηχανικού, το συζητήσαμε και πήραμε τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ! Να το φτιάξουμε!

Η ερώτηση στα χείλη του Δ.Σ. ήταν ΜΙΑ! Θα τα καταφέρουμε οικονομικά; Η αγωνία μας δικαιολογημένη, γιατί ξέραμε την κατάσταση του ταμείου μας. Ήταν ένας υψηλός στόχος, ένα μεγαλεπήβολο έργο για τα ελάχιστα έσοδα ενός μη κερδοσκοπικού Συλλόγου που στηρίζεται στις συνδρομές των 10, 20 ευρώ και στις δωρεές, με τα οποία πρέπει να στηρίξει την έκδοση της δίμηνης εφημερίδας που απαριθμεί φέτος 400 φύλλα, αλλά και τις άλλες υποχρεώσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.

ΟΜΩΣ με τη δική σας βοήθεια και στήριξη καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε αυτό το άπιαστο όνειρο, για τα δεδομένα του Συλλόγου μας, και τα καταφέραμε γιατί βρέθηκαν οι μεγάλοι μας χορηγοί όπως:

  • Γιάννης Μήτσου 500 ευρώ
  • Γιάννης Νικ. Σταμάτης 500 ευρώ
  • Γιώργος Ι. Αγγελής 500 ευρώ
  • Πηνελόπη Τσούνη-Thierry Kuntzer (κόρη και γαμπρός του Αχ. Τσούνη, γιατροί στη Βιέννη) 200 ευρώ
  • Θανάσης Ηλ. Παναγοδήμος 200 ευρώ
  • Νίκος Παπαδημητρίου 100 ευρώ
  • Νίκος Μπούρας 100 δολλάρια
  • ΑΦΟΙ Γιολδάση 70 ευρώ
  • Παναγοδήμος Δημήτριος 50 ευρώ
  • Τσούνης Αχιλλέας 50 ευρώ

Ακόμα με παρέμβαση της Φρόσως Παναγοδήμοπυ πετύχαμε μεγάλη μείωση στην τιμή αγοράς του υφάσματος (στεγάστρου).
Φέτος το στήσαμε, αν και ο καιρός θα ήταν καλός για να δούμε τα τυχόν λάθη του και λάθη υπήρχαν, αλλά θα διορθωθούν ώστε να είναι άρτιο την επόμενη φορά. Υπάρχει και η υποδομή για να γίνει επέκταση και στο υπόλοιπο κομμάτι της πλατείας.
Είναι μία επένδυση που θα μείνει και θα εξυπηρετεί τις δραστηριότητες του Συλλόγου και (γιατί όχι) θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιους που θέλουν να κάνουν μία εκδήλωση στο χωριό μας (γάμος, βάφτιση κ.λπ.), μιας και δεν υπάρχει μεγάλη αίθουσα, δίνοντας έτσι ζωή στο χωριό μας.

Πέρα όμως από τη δική σας βοήθεια, η Περιφέρεια διά του εκπροσώπου της στη Γιορτή του Τσίπουρου, τον κ. Άρη Τασιό, μας συνεχάρει για το τεράστιο αυτό έργο και μας υποσχέθηκε δημόσια εκείνη τη βραδιά την οικονομική της στήριξη.

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας που πίστεψαν στην υλοποίηση αυτού του έργου και έβαλαν βαθειά το χέρι στην τσέπη, και σε όσους μας ενθάρρυναν με τα λόγια τους.

Ακόμα να ευχαριστήσουμε αυτούς που βοήθησαν στο στήσιμο της τέντας: τον Αντώνη Παπαδημητρίου, τον Χρήστο Μούστα και τον Νίκο Λιάκο (και για τα υλικά που μας πρόσφερε).

Ένα ευχαριστώ στα μέλη του Δ.Σ. που με την δική τους θετική ψήφο “μπήκε το νερό στο αυλάκι” αν και ο φόβος είχε φωλιάσει στην καρδιά τους αν θα τα καταφέρναμε.

Ευχαριστούμε πολύ όλους.

Ε. Νταλιάνη – Γ. Μήτσου

Pin It on Pinterest

Share This