ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΗΣ 15ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

15η Γιορτή Τσίπουρου – Πρόσκληση
17 Οκτωβρίου 2019
Μνημόσυνο
26 Νοεμβρίου 2019

Το «θαύμα» του τριημέρου 28-29 και 30 Οκτωβρίου του 2005, όπως είχε χαρακτηριστεί τότε η 1η Γιορτή Τσίπουρου, επαναλαμβάνεται, κατά κοινή απαίτηση για 15 ολόκληρα χρόνια. Και για την ιστορία: οργανωτική επιτροπή και πρώτοι μεταξύ πρώτων τότε ήταν οι Νώντας Φαρμάκης, Τάκης Παπαδόπουλος και Θανάσης Νταλιάνης.

«Βούλιαξε» κυριολεκτικά το χωριό μας αλλά και η ευρύτερη περιοχή (Καρπενήσι, Κρίκελλο, Στάβλοι, ορεινή Ναυπακτία κ.ά.) από τους επισκέπτες της φετινής 15ης Γιορτής Τσίπουρου, που έγινε στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου 2019. Άνθρωποι του τόπου μας, χωριανοί, φίλοι, αλλά και επισκέπτες από Ελλάδα και Εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όχι μόνο το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον – βοηθούντος και του καιρού – αλλά και να γευτούν την αναβίωση της παράδοσης παρασκευής τσίπουρου, να γνωρίσουν τις δυνάμεις του χωριού μας και να γλεντήσουν με την ψυχή τους…

Όμως για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης, για τον τόπο μας, γιορτής χρειάστηκε προετοιμασία πολλών εβδομάδων και, φυσικά, εθελοντική εργασία. Πρωταγωνιστές και πάλι οι νεολαίοι μας που άφησαν να πάρουν την άδειά τους τις ημέρες αυτές και να προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες. Και το σπουδαιότερο: Ζήτησαν από τον υπεύθυνο της εφημερίδας μας να μην γραφούν τα ονόματά τους. Όμως οι χωριανοί μας τα γνωρίζουν γιατί το έργο τους είναι εμφανέστατο.
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΗΜΑ

Ο Γιώργος Αγγελής του Ιωάννη και της Ισμήνης και πάλι ο μεγάλος δωρητής μας! Πρόσφερε στο Σύλλογό μας 2.500 κιλά μοσχοστάφυλα, τα οποία μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητο της Εταιρείας του στις 15-9-2019 και πατήθηκαν την ίδια ώρα με πατητήρι από το Καρπενήσι, που φρόντισε προς τούτο ο Νίκος Λιάκος. Παρόντες στο πάτημα τα μέλη του Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Ν. Καρέτσος και οι εθελοντές Ηλίας Τσιάμης και τα παιδιά του Άκης, Πάνος και Κώστας, Ανδρέας Ζούκας, Στάθης Τριάντης και Νίκος Λιάκος. Γέμισαν και πάλι οι κάδες και οι ευχές για «καλά τσίπουρα» έδιναν και έπαιρναν.

Η ΑΠΟΣΤΑΞΗ

Μεγάλος ήταν ο προβληματισμός για το σπουδαίο αυτό κομμάτι της όλης διαδικασίας, αφού αυτοί που ασχολήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είχαν σοβαρούς λόγους (απουσία από το χωριό, ασθένεια κ.λπ.). Όμως βρέθηκε η λύση και βρέθηκε σαν «από μηχανής θεός» ο Ανδρέας Γιάτσης για να αναλάβει τη σπουδαιότερη διαδικασία του τσίπουρου. Έτσι, με βοηθό του το Νίκο Λιάκο ανέλαβε την απόσταξη και ήταν συνεπέστατος στο χρόνο!. Βοήθησε όμως και πάλι και ο Ανδρέας ο Ζούκας από τους Στάβλους που επί μία ημέρα πρόσφερε και αυτός τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Ακολούθησε το φιλτράρισμα και η εμφιάλωση. Αυτό έγινε στις 20-10-2019, ημέρα Κυριακή.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου μας ήρθε προς τούτο στο χωριό και με τη βοήθεια και πάλι της νεολαίας μας έκανε το φιλτράρισμα και την εμφιάλωση σε ωραιότατα μπουκάλια των 500 και 250 γραμμ., τη φιλοτέχνηση των οποίων έκανε η κ. Λιβύα Κορκοδείλου.

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Νωρίς την τελευταία εβδομάδα των προετοιμασιών άρχισε η τοποθέτηση του στέγαστρου, με τη βοήθεια του Χρήστου αλλά και της νεολαίας μας, στην οποία προστέθηκαν και άλλοι εθελοντές από Λαμία, Αγρίνιο, Αθήνα κ.λπ.. Ο Δήμος Καρπενησίου έδωσε και πάλι το παρόν για την καθαριότητα αλλά και για το στήσιμο και ξεστήσιμο όλων των εγκαταστάσεων (καζανιών, περιπτέρων κ.λπ.). Η πλατεία μας από νωρίς την Παρασκευή είχε αλλάξει όψη. Όλα ήταν τέλεια τακτοποιημένα: καζάνια, τσίπουρο έτοιμο, ποτήρια, ψησταριές, τραπέζια, καρέκλες…

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ… ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Ασυγκρίτως ομορφότερη ήταν η πλατεία μας με το άνοιγμα του περιπτέρου και τη χρησιμοποίησή του από το Σύλλογο.
Όπως είναι γνωστό ο Σπύρος Βάρρας δεν μπορεί πλέον να το εξυπηρετήσει και παρέδωσε τα κλειδιά στον ιδιοκτήτη Θανάση Σύρρο, ο οποίος μετά μεγάλης χαράς ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και το παραχώρησε στο Σύλλογο προς χρήση όχι μόνο τις ημέρες αυτές αλλά και για όλο το χρόνο!

Έτσι οι βιτρίνες του γέμισαν από προϊόντα που διέθετε ο Σύλλογός μας, ήτοι τσίπουρο, ρακοπότηρα, μπρελόκ, ποτά, μαρμελάδες, μουστοκούλουρα, αμυγδαλωτά και, κυρίως, βιβλία έκδοσης του Συλλόγου μας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25-10-2019: ΤΑ ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Την Παρασκευή το βράδυ, 25 Οκτωβρίου, άναψε η φωτιά για την πρώτη καζανιά στην πλατεία μας. Και πάλι πρωταγωνιστές οι νέοι μας. Η πλατεία μας άρχισε να γεμίζει και τα καταστήματα είχαν το αδιαχώρητο. Πολύς ο κόσμος! Πολλοί διερωτήθηκαν πώς τόσος κόσμος στο χωριό από την Τετάρτη και την Πέμπτη μάλιστα…

…ΑΛΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ: ΤΑ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ

…Από την Τετάρτη ακόμα άρχισε να παρουσιάζεται στο χωριό μια ασυνήθιστη κίνηση στην πλατεία μας. Αρκετοί άγνωστοι γέμισαν την πλατεία μας και στις ταβέρνες υπήρχε το αδιαχώρητο. Άνθρωποι καλοσυνάτοι, έδιναν αμέσως την γνωριμία τους και η παρέα τους ήταν πολύ ευχάριστη. Ήταν τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων που, ύστερα από συνεννόηση με το Τοπικό μας Συμβούλιο, φιλοξενήθηκαν στο Γήπεδο του χωριού μας, που γέμισε από 55 και πλέον τροχόσπιτα!. Ήταν ένα ολόκληρο χωριό! Βρήκαν εξυπηρέτηση από νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλο τίποτα δεν ζήτησαν. Πρόσφεραν όμως πολλά και πρώτα πρώτα έδειξαν τον πολιτισμό τους και την αρχοντιά που τους διέκρινε.
Πολλοί ξεναγήθηκαν στα Μουσεία μας και στη Βιβλιοθήκη μας (μερικοί δανείστηκαν και βιβλία που επέστρεψαν). Έμειναν ενθουσιασμένοι από τα πολιτιστικά δρώμενα στο χωριό μας και μάλιστα διέθεσαν και ένα ποσό (215,00 ευρώ) για τη Βιβλιοθήκη μας.

Όλοι τους συμμετείχαν στο τριήμερο κέφι. Γλέντησαν και χόρεψαν με την καρδιά τους. Πολλοί δεν ξέχασαν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Του Αγίου Δημητρίου έκαναν αρτοκλασία στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου, ενώ μέλος της Λέσχης, γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής και καλλίφωνος συμμετείχε στις ακολουθίες του διημέρου και, κυρίως, στη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δεξιώθηκαν στις εγκαταστάσεις τους τον Πρόεδρο της Τ.Κ. κ. Νίκο Καρέτσο και την Πρόεδρο του Συλλόγου μας κ. Ε. Νταλιάνη και επέδωσαν στον μεν Πρόεδρο τιμητική πλακέτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την φιλοξενία και αγάπης προς τους ανθρώπους του χωριού μας και στην Πρόεδρο φάκελο με 185,00 ευρώ για «ένα ράφι στην βιβλιοθήκη» μας. Οι τελευταίοι έφυγαν από το χωριό την Τετάρτη, 30-10-2019.

Τέλος, σημειώνεται ότι διέθεσαν 450 σουβλάκια στους χωριανούς μας και στους επισκέπτες μας, τα οποία έψησαν οι ίδιοι!

ΣΑΒΒΑΤΟ, 26-10-2019, 1η ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

Το Σάββατο πρωί ήχησαν οι καμπάνες του Αγίου Αθανασίου για τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Πολλοί οι εκκλησιασθέντες. Αρκετοί μάλιστα ήταν και από τους επισκέπτες μας, οι οποίοι πρόσφεραν και αρτοκλασία. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μπαίνει και η πρώτη καζανιά σε λειτουργία, ενώ οι νέοι μας πιάνουν τα «πόστα» τους προσφέροντας το γευστικότατο τσίπουρο, ρακόμελο και τα γευστικότατα εδέσματα. Νωρίς αρχίζει και ο χορός…

Αργά το απόγευμα καταφθάνουν στο χωριό μας και οι τοπικοί μας άρχοντες, ήτοι ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός και ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Παντελή Χαλκιά και τις Δημοτικές Συμβούλους κ.κ. Σοφία Ζαλοκώστα και Μαίρη Δόνη. Η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευαγγελία Νταλιάνη, στην προσφώνησή της ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, καθώς και τους χορηγούς για τις σημαντικές προσφορές τους. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άρης Τασιός και ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κ. Κοντογεώργος.

Η βραδιά συνεχίστηκε μέσα στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία και κύλησε όμορφα κάτω από τους ήχους της Live μουσικής της ορχήστρας του Παναγιώτη Πατσιαλού. Το γλέντι νωρίς ξεκίνησε και «άναψε» με το χορό, ενώ το γευστικό τσίπουρο και το ζεστό ρακόμελο έρρεε συνεχώς. Όμως, κανείς δεν φάνηκε να ζαλίζεται… Γύρω στις 3 τη μουσική κάλυψη ανέλαβε ο Παναγιώτης Κορκόδειλος, όπως και την προηγούμενη μέρα και την επόμενη. Το γλέντι κράτησε μέχρι το πρώτο κτύπημα της καμπάνας…

ΚΥΡΙΑΚΗ, 27-10-2019: ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Με τον ερχομό της Κυριακής ήρθε και η αλλαγή της ώρας. Οι καμπάνες του Αγίου Αθανασίου ήχησαν πρωί – πρωί. Και ήχησαν χαρούμενα για τον ερχομό του Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου. Αρκετοί πιστοί στη Θεία Λειτουργία παρά το ολονύκτιο γλέντι. Τελειώνοντας η Θεία Λειτουργία τα καζάνια και πάλι επί το έργον. Αρχικά καφέδες στην πανέμορφη πλατεία μας και υπό την σκιά της τέντας και κατόπιν ξανά τσίπουρο, ρακόμελο, ψητά κάστανα, λουκάνικα και άλλα εδέσματα, μουσική και χορός…

Το γλέντι κορυφώθηκε και πάλι τις βραδινές ώρες. Και η βραδιά αυτή ήταν ανεπανάληπτη. Όλοι ευχαριστημένοι, όλοι με αναμνηστικά μπουκάλια με τσίπουρο για φίλους και συγγενείς αναχωρούν σιγά σιγά. Το μεγάλο κύμα όμως έφυγε τη Δευτέρα το μεσημέρι με τις καλλίτερες αναμνήσεις και με την ευχή να βρεθούμε και πάλι σύντομα στη γενέθλια γη μας για να ζήσουμε παρόμοιες στιγμές!

ΔΕΥΤΕΡΑ, 28-10-2019: Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Ουσιαστικά η Γιορτή μας εφέτος κράτησε τέσσερις (4) ολόκληρες ημέρες, αφού ξεκίνησε την Παρασκευή 25-10-2019 και έληξε στις 28-10-2019 με την Εθνική μας Εορτή αλλά και με τα καζάνια ακόμα στην πλατεία και τους περισσότερους χωριανούς και επισκέπτες μας να προμηθεύονται ακόμα μπουκάλια με τσίπουρο και άλλα προϊόντα από τα καταστήματα και να παίρνουν το δρόμο της επιστροφής…
Και του χρόνου!

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει τις ευχαριστίες του στην κ. Αργυρώ Τραχήλη, που για μια ακόμη χρονιά, το περασμένο καλοκαίρι, πρόσφερε για τη λαχειοφόρο μας πενήντα (50) χειροποίητα κοσμήματα που απέφεραν στο Ταμείο του Συλλόγου μας το ποσό των πεντακοσίων (500,00) ευρώ!

Pin It on Pinterest

Share This