Ο ιερός ναός Αγίου Αθανασίου

Η Δομνίστα και το έπος του ’40
13 Ιανουαρίου 2017
Απ’τη Δομνίστα στο Καλε Γκροτο και πάλι πίσω
13 Ιανουαρίου 2017

Παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα των επιστολών και των κριτικών σημειωμάτων που λάβαμε καθώς και την παρουσίαση των βιβλίων μας στον ημερήσιο , τον περιοδικό τύπο και το ραδιόφωνο.

Όπως αναφέρθηκε στο Α΄ μέρος σημαντική ήταν η προσφορά του Συλλόγου μας στον τομέα της έκδοσης βιβλίων ιστορικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα το 1986 εκδόθηκε το α΄ βιβλίο μας με τον τίτλο « Ο Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΕΥΤΥΤΑΝΙΑΣ» Αθήνα 1986. (σελ 138) και το 1987 το β΄ με τον τίτλο «Η ΔΟΜΝΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ‘40», Αθήνα 1987 (σελ 334).
Τα παραπάνω βιβλία τυπώθηκαν σε 1000 αντίτυπα το καθένα και είχαν πολύ ικανοποιητική κίνηση. Σημειώνουμε πως οι συγχωριανοί μας ανταποκρίθηκαν στην προσπάθειά μας αυτή με το παραπάνω. Επίσης αρκετοί , εντελώς ξένοι με την περιοχή μας τα προμηθεύτηκαν απ’ τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.
Ιδιαίτερα όμως ικανοποιητικές ήταν οι επιστολές που λάβαμε, τα κριτικά σημειώματα και η παρουσίαση των βιβλίων μας στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο καθώς επίσης και στο ραδιόφωνο.

Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα ενδεικτικά τέτοιων επιστολών κριτικής και παρουσιάσεων για το καθένα απ’ τα βιβλία μας.


Ι. ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

«Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Δημήτριος έλαβε το προφρώνως αποσταλέν Αυτώ βιβλίον « ΟΙ.Ν. Αγίου Αθανασίου Δομνίστας Ευρυτανίας και ανέθετό μοι όπως διαβιβάσω αυτή τας ευχαριστίας Αυτού συν τη Πατριαρχική Αυτού ευλογία.
Επί δε τούτοις διατελώ μετ’ευχής.
Εν τοις Πατριαρχείοις τη 10η Νοεμβρίου 1986

Αρχιμ. Ιάκωβος Σωφρονιάδης
Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου


Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΒΑΣΤΑΚΗΣ :

«…Είναι έργο άρτιο και αξιόλογο!… γράψατε με παλμό με αγάπη και με σεβασμό.
Είθε τέτοια έργα ν’ αποκτήσουν όλα τα χωριά μας.
Θερμά σας συγχαίρω και χαλάλι ο κόπος σας.
Θερμά επίσης συγχαίρω και το «ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ » Σύλλογό σας που έκαμε την έκδοση.
Έτσι καταξιώνεται στους σκοπούς του και έμπρακτα προβάλλει τα φιλοπάτριδα αισθήματά του…Τα πνευματικά και μορφωτικά αυτά έργα είναι πολύτιμα.

Με πολλή αγάπη Χριστού
Πρωτοπρ. Κων/νος Βαστάκης
»


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ « ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ »

« Η στοργή προς την ημετέραν πνευματικήν προσπάθειαν μας συγκινεί ιδιατέρως…
Με την αγάπην και ηθικήν συμπαράστασην τοιούτων φίλων μας συνεχίζομεν το πνευματικό μας έργον…

Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Δημ. Φ. Κανούτος »


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

«Η έκδοση αυτή αποτελεί ουσιαστική προσφορά στη διατήρηση της ιστορικής παραδόσεως της Δομνίστας και την πνευματική αξία των δραστήριων τέκνων της. Η όλη πληρότητα του βιβλίου αυτού, το πλατύ περιεχόμενο, η θαυμάσια αφιέρωση και ο τόσο κατατοπιστικός πρόλογός του μαρτυρούν βαθύτατα συναισθήματα θρησκευτικής και πατριωτικής εξάρσεως, ορθή εκτίμηση των στόχων του συλλόγου σας και κυρίως υποδειγματικό παράδειγμα δραστηριότητας πνευματικών ανθρώπων που συνδέουν αρμονικά την παράδοση με το παρόν το σήμερα με το αύριο που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το χθές….

Με εξαίρετη τιμή κι εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΕΥΑΓΓ.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΩΤ.ΚΟΥΛΑΡΜΑΝΗΣ»


ΛΑΙΝΑΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ, Εκπ/κός, λογοτέχνης, συγγραφέας και κριτικός

«..κι οι δυο εκπαιδευτικοί εργάστηκαν με αγάπη και μεράκι για την γενέτειρά τους.Μας χάρισαν έναν πολύτιμο οδηγό-ξεναγό για την εκκλησιά του χωριού τους..»


ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ ΑΛΕΚΟΣ, υπάλληλος Ο.Τ.Ε. .Νέο Κρίκελλο Λαμίας

«…Διαβάζοντάς το θυμήθηκα όλους όσους έχω γνωρίσει. Ιδιαίτερη συγκίνηση ένιωσα γι’ αυτούς που σήμερα δεν ζουν όπως η γιαγιά μας, ο Πανανώντας ο γιος του Πάνος, ο Παπαντώνης κ.α….»


ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Συνταξιούχος Εκπ/κός,Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης

«..η τόσο συγκινητική αφιέρωση, ο ωραίος πρόλογός του, τα πολλά στοιχεία και γενικά το όλο περιέχομενό του, έφεραν στην μνήμη μου συμπαθητικές και καταξιωμένες στη συνείδηση όλων μας μορφές εφημερίων, κοινοταρχών, επιτρόπων, ψαλτάδων που σήμερα δεν υπάρχουν στην ζωή. Δούλεψαν όμως μια ζωή ολάκερη για την προκοπή του όμορφου χωριού και τον Αι-Θανάση ιδιαίτερα.
Θυμήθηκα την εικόνα του χωριού άλλων καιρών όταν αυτό ήταν στις δόξες του…
Θυμήθηκα τη μεγάλη φάλαγγα των μικρών μαθητών του σχολείου…..
Θυμήθηκα μεγάλες γιορτές, πανηγύρια, χορούς και ξεφαντώματα άλλων εποχών..»


ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, Συντ/χος

« Και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από την τόσο ωραία εργασία σας. Τη θαυμάσια λαογραφία που έντονα ξεπροβάλλει μέσα από την αναδρομή στην ιστορία κατασκευής της εκκλησίας ή την επιμονή και το πείσμα θα έλεγα στην ηρωική τους προσπάθεια. Όλα τα στολίδια της Χριστιανικής Θρησκείας κι όσο μεγαλόπρεπος κι επιβλητικός φαντάζει ο Άγιος Αθανάσιος τόσο γιγάντια παρουσιάζεται η πίστη των δημιουργών του μέσα απ’ τις αληθινά ωραίες σελίδες του βιβλίου σας. Ακόμα οφείλει να σταθεί κανείς και στην ηθική αξία αυτού του βιβλίου που θα χρησιμεύει σαν κρουνός μετάδοσης των πιο ωραίων θρησκευτικών μηνυμάτων που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας…»


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΥΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΠΩΓΩΝΙΑΡΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ

«..Μετά πολλής χαράς ελάβαμεν τα δύο περισπούδαστα βιβλία σας…συγχαίρωμεν..»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΛΛΗΣ, ιστοριοδίφης

«..Είναι μια θαυμάσια και επιμελημένη έκδοση του φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας. Καλοτυπωμένη σε καλό χαρτί και με γράμματα που δεν κουράζουν στο διάβασμα μπορεί κανείς να περιδιαβεί τις σελίδες του ευχάριστα..»


ΙΙ. ΚΡΙΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (αριθμ. Φύλλου 52/13-10-1986)

«Ο Σύλλογος Δομνιστιανών πρωτοπορεί…πρόκειται για ένα καλαίσθητο και ιδιαίτερα επιμελημένο βιβλίο..»


ΔΟΜΙΑΝΙΤΙΚΑ ΝΕΑ (αριθμ. Φύλλου 33/Δεκ 87)

«..δίνονται πλούσια στοιχεία, παρουσιάζει σε ακτίνα γύρω της στοιχεία για την ενορία του χωριού καθώς η περιγραφή προεκτείνεται σε ανθρώπους που δραστηριοποιήθηκαν γύρω από την εκκλησία σαν ιερείς, ιεροδιδάσκαλοι, ψάλτες κ.λ.π..Η περιγραφή προεκτείνεται ακόμη περισσότερο για να φτάσει και να περιλάβει όλα τα ξωκλήσια του χωριού, σα δείγμα ευλάβειας των κατοίκων..»


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ (16-10-1986 )

« Λαμπρή συγγραφή που μαρτυράει περισσή αγάπη στον γενέθλιο τόπο και αποτελεί σοβαρή προσπάθεια στο χώρο της Ελληνορθόδοξης παράδοσης. Ερευνητικός μόχθος άξιος επαίνου»


ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (αριθμ. Φύλλου 15/Σεπτ. 1986)

«..Πρόκειται για καλαίσθητη και ενδιαφέρουσα έκδοση του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας..»


ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ (αριθμ. Φύλλου 21/ Νοέμβριος 1988)

«..έχουμε στα χέρια μας ένα καλαίσθητο, ευανάγνωστο σωστά χωρισμένο βιβλίο που αποτελεί ντοκουμέντο της περιοχής και καθαρή απόδειξη του ενδιαφέροντος των κατοίκων της Δομνίστας για τον τόπο τους. Συγχαίρουμε όλους τους εργάτες αυτής της προσπάθειας και ελπίζουμε να βρεθούμε και μιμητές τους»


ΠΡΟΚΟΠΗ (Νέων Λιοσίων)

« Το βιβλίο τούτο με τις σελίδες του με υποχρέωσε να γίνω κι εγώ πνευματικός επισκέπτης Του ιστορικού ορεινού χωριού Δομνίστας αλλά και ευσεβής προσκυνητής του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου γνωρίζοντας λεπτομερώς τα εκατό χρόνια του. Ιστορία, λαογραφία, πόθος, συναισθήματα ελπίδες και αγάπη είναι τα κύρια στοιχεία που αποτυπώνονται στο λευκό χαρτί…»

Αντώνης Γ.Παναγιωτόπουλος


ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ-ΔΟΛΟΠΩΝ (22/ΙΑΝ.1987)

«…καλαίσθητο , ευανάγνωστο, σωστά χωρισμένο βιβλίο που αποτελεί ντοκουμέντο περιοχής»


ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ περιοδικό τ.215 Μάιος 1987

«..η μελέτη τούτη καταλαμβάνει τη θέση της στην ευρυτανική βιβλιοθήκη και αξίζει να μελετηθεί από κάθε Δομνιστιανό και Ρουμελιώτη…»


Pin It on Pinterest