Μεσοκώμη

Σε υψόμετρο 850 μέτρα βρίσκεται το πιο απομακρυσμένο χωριό του Δήμου. Με ακόμα 2 οικισμούς εκτός της Μεσοκώμης, αυτούς του Ρυακιού και της Κερνής φτάνει τους 129 κατοίκους. Απέχει από το Καρπενήσι 43 χιλιόμετρα.

Ο επισκέπτης το προσεγγίζει διασχίζοντας πυκνό ελατοδάσος και περνώντας ορεινές διαβάσεις που συχνά το χειμώνα γίνονται δυσπρόσιτες από τα χιόνια. Ανάμεσα στις κορφές Πλατάνι (1779), Καρφοπεταλιάς και Λύρα, το χειμώνα σκεπάζεται από τα χιόνια και προκαλεί τους τολμηρούς να το επισκεφθούν. Το τοπίο είναι από τα αγριότερα της περιοχής καθώς το χωριό κείτεται σε μια απότομη πλαγιά μέσα στα έλατα και τις καστανιές, στη συμβολή τριών παραποτάμων που ενώνονται για να συναντήσουν πολύ αργότερα τον ποταμό Εύηνο. Το χωριό δεν διαθέτει υποδομή για να φιλοξενήσει επισκέπτες, αφού το χειμώνα ερημώνει εντελώς, και έτσι οι μόνοι τυχεροί είναι οι φίλοι των λιγοστών κατοίκων που το επισκέπτονται.

Το καλοκαίρι συγκεντρώνει αρκετό κόσμο που δροσίζεται κάτω από τον πυκνό ίσκιο της αγριοκαστανιάς της πλατείας, δίπλα στην όμορφη εκκλησία του χωριού που χτίστηκε το 1911. Στην πίσω πλευρά της πλαγιάς που είναι χτισμένο το χωριό ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια σπήλαιο το οποίο εξερευνήθηκε και αξιολογήθηκε από ομάδα σπηλαιολόγων. Η ομορφιά του τοπίου είναι εκπληκτική και ο επισκέπτης σίγουρα θα νιώσει αποζημιωμένος από την ηρεμία και τον πλούτο της φύσης. Το σπήλαιο, το ποτάμι, τα Περιβολάκια, τα Παλιάδεντρα, η Λαγόβρυση, η Αγ. Παρασκευή, ο Άη-Νικόλας, το Πλατάνι, ο Άννινος, η τοποθεσία Πανταβρέχει στο γειτονικό Τρικεριώτη αποτελούν αφορμές για κοντινές εκδρομές που θα συμπληρώσουν τη μαγευτική εικόνα της Μεσοκώμης.

no images were found

Pin It on Pinterest

Share This