Γιορτή Τσίπουρου 2012 – Δελτίο τύπου του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας

Γιορτή Τσίπουρου 2012 – Στατιστικά στοιχεία
29 Οκτωβρίου 2012
Εφημερίδα “ΕΥΡΥΤΟΣ” – τεύχος Οκτωβρίου 2012
20 Νοεμβρίου 2012

ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιορτή Τσίπουρου 2012

Αναβιώνουμε την παράδοση

Για έβδομη συνεχή χρονιά και με πίστη στην παράδοση, στην Τοπική Κοινότητα Δομνίστας πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Τσίπουρου, μια γιορτή που πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός και εντάσσεται στις «γιορτές γαστρονομίας» του Δήμου Καρπενησίου.

Η Δομνίστα με φθινοπωρινά χρώματα και … αρκετή … βροχούλα… δυστυχώς, υποδέχθηκε περισσότερους από 2.000 λάτρεις του τσίπουρου, από πολλές γωνιές της Ελλάδας, που σε πείσμα των αντίξοων οικονομικών και καιρικών συνθηκών, ήρθαν να αναβιώσουν μαζί με τους ντόπιους την παράδοση της απόσταξης του τσίπουρου.

Η τριήμερη γιορτή ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, στην πλατεία του χωριού μας. Τα καζάνια ήταν ήδη αναμμένα να αποστάξουν τους περίπου δυο τόνους «τσίπουρα», με την πολύτιμη γευσιγνωσία και εμπειρία περί απόσταξης των γεροντότερων, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ντόπιοι, αλλά κυρίως οι επισκέπτες μας. Αρωματικά λουκουμάκια, καυτά κάστανα κατευθείαν από τους σωρούς φλεγόμενων κάρβουνων, λουκάνικα, ζυμαρόπιτες, τηγανόψωμα και άλλες χωριάτικες πίτες φτιαγμένες με αγνά ντόπια υλικά και πολλή αγάπη από καλές νοικοκυρές, μα και ψάρια παστά και αυγοτάραχα – φερμένα από ετεροδημότες μας στο Μεσολόγγι, προσφέρονταν ως τσιπουρομεζέδες σε όλους, από ευγενικά και χαμογελαστά κορίτσια του χωριού μας.

Οι φουστανελάδες του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου μας ξεκίνησαν τους χορούς και έδωσαν με τη λεβεντιά τους και τα «τσαλίμια» τους το σύνθημα για γλέντι και ξεφάντωμα, αψηφώντας τη βροχή. Με τη νεολαία κυρίως, να έχει τον πρώτο λόγο με την παρουσία της στη γιορτή, το κέφι και το γλέντι κρατούσαν όλο το τριήμερο μέχρι το ξημέρωμα. Μάρτυρας μας … το φεγγάρι που πότε-πότε πρόβαλε μέσα από τα σύννεφα και τις σταγόνες της βροχής.

Πέρα από το άφθονο τσίπουρο και το ζεστό τσιπουρόμελο που προσφέρονταν δωρεάν, παράλληλα, ποσότητα τσίπουρου εμφιαλώθηκε σε κομψές φιάλες για όσους ήθελαν να πάρουν μαζί τους τη γνήσια γεύση του Δομνιστιάνικου τσίπουρου ή να το προσφέρουν ως δώρο.

Την Κυριακή, 28 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της εθνικής επετείου του ηρωικού ΟΧΙ των Ελλήνων του 1940, στη σημαιοστολισμένη πλατεία υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και μπροστά στο Μνημείο των Ηρωικώς Πεσόντων Αγωνιστών της Δομνίστας, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των ηρώων πολεμιστών και έγινε προσκλητήριο νεκρών από τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο. Μετά τα γεμάτα συγκίνηση και ειλικρινή πατριωτισμό λόγια του πανηγυρικού της ημέρας, που εκφωνήθηκε από το φιλόλογο κ. Αθανάσιο Δ. Σταμάτη, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου του χωριού μας κ. Αναγνωστόπουλο Αθανάσιο και εκπροσώπους της Πανευρυτανικής Ένωσης και του Συλλόγου μας. Τέλος, προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα και το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα.

Αξίζει να τονίσουμε, πως για δεύτερη χρονιά υπήρχε η δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης της Γιορτής Τσίπουρου μέσω του ευρυζωνικού διαδικτυακού συστήματος και της web κάμερας, που δώρισε ο ιατρός Μήτσου Ιωάννης. Έτσι, μόνο για το τριήμερο 26, 27 και 28 Οκτώβρη η ιστοσελίδα του Συλλόγου μας: www.domnista.gr δέχθηκε πάνω από 2.900 επισκέπτες, που αφορούν σε φίλους και συγχωριανούς, που ζουν πολύ μακριά και δε μπόρεσαν να παρευρεθούν στη γιορτή εκ των οποίων περίπου 200 επισκέπτες ήταν οι ξενιτεμένοι συγχωριανοί μας.

Με την παρουσία του στη γιορτή μας τίμησε και φέτος ο Δήμαρχός μας, Κώστας Μπακογιάννης με την οικογένειά του και τους φίλους του, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την πολύπλευρη στήριξή του σε τούτη τη Γιορτή, αλλά και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Συλλόγου μας. Αξίζει να θυμίσουμε, πως το τσίπουρο Δομνίστας προσφέρθηκε μεταξύ άλλων, ως δώρο από τον κ. Δήμαρχο προς ευρωπαίους υπεύθυνους τουριστικών θεμάτων σε περσινό ταξίδι του στο Λονδίνο. (σημ.: Επειδή το κόστος της γιορτής γίνεται κάθε χρόνο και πιο δυσβάστακτο, η ανάληψη του κόστους αγοράς των φιαλών εμφιάλωσης από το Δήμο Καρπενησίου, έλυσε σε μεγάλο βαθμό ένα μέρος του οικονομικού προβλήματος.)

Στη Γιορτή παρευρέθηκαν επίσης, ο στρατηγός ε.α. κ. Κωνσταντίνος Καρακώστας, ο κ. Νικόλαος Στασινός, Αστυνομικός Διευθυντής Ευρυτανίας, ο κ. Κατσαρός Ιωάννης, Προϊστάμενος Τροχαίας Ευρυτανίας, ο κ. Σκλαπάνης Ταξιάρχης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, ο κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, επίσης Περιφερειακός Σύμβουλος, ο κ. Σταμάτης Ιωάννης, επί σειρά ετών Δήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Δομνίστας και σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου μας, ο κ. Ευάγγελος Κολτσίδας, πρώην Δήμαρχος Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας και επί σειρά ετών Πρόεδρος Κοινότητας Στάβλων, ο κ. Σκαρμούτσος Χρήστος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου μας, ο κ, ο κ. Ζούκας Αθανάσιος, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στάβλων, κ. Μακρυγιάννης Αθανάσιος, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Μεσοκώμης, ο κ. Πεσίνης Σωτήριος, εκπρόσωπος του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας συνοδεύοντας μεγάλη ομάδα μελών του. Κοντά μας βρέθηκαν επίσης, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαλέξης, τ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, και ο κ. Καραπάνος Νικόλαος, πολιτευτής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μας τίμησε επίσης με την παρουσία της, η κ. Ευαγγελία Σοφρώνη, ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη βοήθειά της μέσω Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ..

Το παρόν έδωσε επίσης, ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών θεμάτων του Δήμου μας, κ. Δημήτρης Αθ. Σταμάτης – και πώς θα μπορούσε άλλωστε να απουσιάζει αφού έχει το θεσμικό ρόλο του Ταμία στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Ιδιαίτερα τον ευχαριστούμε για την προώθηση και ευόδωση των θεμάτων του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Δομνίστας και γενικά του χωριού μας.

Τέλος, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας για την αμέριστη συμβολή του στη διοργάνωση της Γιορτής Τσίπουρου 2012, όλους τους επαγγελματίες του χωριού μας καθώς επίσης και όλους όσους πρόσφεραν αφειδώς την εθελοντική τους εργασία, χωρίς την οποία όλα αυτά τα χρόνια, η εκδήλωση δε θα είχε πάρει τη διάσταση μιας δυναμικής Γιορτής.

Καλό χειμώνα σε όλους και καλή αντάμωση τα Χριστούγεννα στη χιονισμένη Δομνίστα… και φυσικά … στα Τσίπουρα  του 2013!

(σ.σ. Τα ονόματα όλων όσοι βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην οργάνωση και εξέλιξη της Γιορτής Τσίπουρου 2012, θα αναφερθούν στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας)

Pin It on Pinterest

Share This