Αύγουστος 1983-2016
Στα πλαίσια των πολιτιστικών επιδιώξεων, ο Σύλλογος σκέφτηκε- πρότεινε τη δημιουργία χορευτικού ομίλου.
Η πρώτη ομάδα από αγόρια και κορίτσια, έγινε ο πρώτος πυρήνας, με τις οδηγίες της Παναγιώτας Δ. Καρέτσου. Η πρώτη συνάντηση-πρόβα έγινε στις 12/11/1983 με πολλές δυσκολίες στο σπίτι της Παναγιώτας Δ. Καρέτσου.
Οι χωριανοί τον Αύγουστο του 1983 πήραν μια πρώτη γεύση της δουλειάς της Παναγιώτας. Εκεί παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Οι χορευτές ήταν ντυμένοι με τοπικές ενδυμασίες. Η πρώτη αυτή προσπάθεια χειροκροτήθηκε θερμά από τους χωριανούς, τότε μπήκε ο προβληματισμός : « Να αγοράσει ο Σύλλογος στολές ιδιαίτερα αντρικές ώστε σιγά-σιγά να έχει τις δικές του στολές». Έτσι το Δ.Σ. πήρε την απόφαση για την αγορά στολών σταδιακά.
Για την ιστορία τα πρώτα μέλη των χορευτικών τμημάτων ήταν:
Αγγελή Άννα Αθ., Γρίβας Αθανάσιος Ν., Καραγιάννη Μαρία Ι., Καρέτσος Κώστας Δ. Καρέτσου Νίκη Δ., Καρέτσου Παναγιώτα Δ. Μωρίκη Ευαγγελία Ν., Πανάγος Δημήτριος Σπ. Πιστιόλης Σπύρος Δημ., Σάρρας Νίκος Παν., Συρογιαννίδη Βασιλική Σπυρ., Σύρρου Βασιλική Αθ., Τσιάμη Φωτεινή Θ., Φλώρου Βίκη Σπ., Γρίβας Αθανάσιος Ι., Νταλιάνης Ανδρέας Σπ., Τσιάμης Ηλίας Τρ., Φρόσω Πεσίνη Κ., Θανάσης Γ.Αναγνωστόπουλος και ο Πάνος Θ. Λιάκος.
Την επόμενη χρονιά Αύγουστος του 1984 ήταν έτοιμες οι πρώτες 8 ( οχτώ) στολές-φουστανέλες για τις ανάγκες του χορευτικού μας. Ήδη είχε ξεκινήσει και η κατασκευή των αντίστοιχων γυναικείων στολών. Μεγάλη ήταν η συμβολή της κ. Παναγιώτας Σγούρου (το γένος Ελευθέριου Καραδήμα), η οποία συνεργάστηκε με τον Σύλλογο και είχε την γενική επιμέλεια όλων των στολών.
Αρχές Αυγούστου του 1985 παραδόθηκαν οι δέκα (10) γυναικείες στολές, που είχαν παραγγελθεί το χειμώνα στην κ. Ιφιγένεια Καλιακάτσου (Άρτα).
Τον Αύγουστο του 1986, 1987, 1988, 1989, 1990 την ευθύνη της προετοιμασίας των χορευτικών ομίλων είχε η Γιώτα Καρέτσου. Η προσφορά της, ο ελεύθερος χρόνος που διέθεσε, ο κόπος και η υπομονή που έδειξε, ήταν αξιοθαύμαστα, για να απολαμβάνουμε, να θαυμάζουμε και να χειροκροτούμε τη νεολαία του χωριού μας ( από 2,5 μέχρι 17-19 χρόνων) κάθε 15 Αύγουστο.
Τον Αύγουστο του 1991 αναλαμβάνει η κ. Δήμητρα Σταθονίκου (σύζυγος του Κων/νου Σταθονίκου) Κύπρια στην καταγωγή της. Αγάπησε το χωριό μας, τους ανθρώπους του, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Δούλεψε με πολύ μεράκι, χωρίς να λυπάται τον χρόνο της βοήθησε όλα τα παιδάκια. Σ’ όσα δεν τα κατάφερναν, έκανε πρόσθετα μαθήματα, το πρωί στο σπίτι της, εθελοντικά χωρίς αμοιβή.
Έτσι άφησε μια μικρή υποθήκη για τις γενιές εκείνες και τις γενιές που θα έρχονταν. Τα παιδιά μας έμαθαν κοντά της Καλαματιανό, Τσάμικο, Φυσούνι, Μπαϊντούσκα, Ικαριώτικο, Κραβά εσεβερεβέν (συρτός Κύπρου) (έβαλε εδώ και τη δική της Κυπριακή πινελιά Δήμητρα), χασάπικο, Κοφτό, Πηλιορείτικο, Καραγκούνα, Μεσ’ του Αιγαίου τα νησιά, Μενούση, Ζωναράδικο.
Κάθε χρόνο η νεολαία μας χορεύει και τραγουδά την παράδοση και υπόσχεται να συνεχίσει τα ωραία που δένουν «τα κλωνάρια με τις ρίζες».
Στις εκδηλώσεις του Αυγούστου 1992,1993 είχε σαν βοηθό της η κ.Δήμητρα Σταθονίκου την Νάντια Γ. Καραδήμα, που είχε την ευθύνη των μεγάλων τμημάτων. Διέθεσαν, χωρίς καμιά αμοιβή χρόνο και κόπο από τις διακοπές τους, για να φέρνουν τα παιδιά μας σε επαφή με την εθνική παράδοση και να ψυχαγωγούν τους χωριανούς μας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου.
Την επόμενη χρονιά, Αύγουστος 1994 η κ. Δήμητρα Σταθονίκου συνεχίζει την ανεκτίμητη προσφορά της και διδάσκει στα μικρά, ενώ τη βοηθάει ο φοιτητής ιατρικής Κώστας Λ. Μακράκης. Διέθεσε αρκετό από τον πολύτιμό του χρόνο, για την εκμάθηση των παραδοσιακών χορών στα παιδιά μας. Η υπομονή του ήταν μεγάλη και τα δείγματα δουλειάς του ήταν άριστα.
Το 1996, την εκγύμναση των χορευτικών ομίλων, ξεκίνησε ο Κώστας Μακράκης με τη Θεώνη Νικολακάκη. Όμως μετά από λίγες μέρες, έφυγε ο Κώστας για εξετάσεις στη σχολή του και το έργο επωμίστηκε μόνη της η Θεώνη Νικολακάκη. Παρά το νεαρό της ηλικίας της (εκείνη τη χρονιά είχε τελειώσει το Λύκειο) έφερε με επιτυχία το έργο της και χειροκροτήθηκε απ’ όλους, η προσφορά της και η δουλειά της που φάνηκε στα παιδιά μας.
Το 1997, 1998 η κ. Δήμητρα συνεχίζει και πάλι με προθυμία και απίστευτο ζήλο. Βοηθός της η κ. Αλέκα Μπαρτσώκα (εγγονή Γ. Αναγνωστόπουλου) έμαθαν τους χορούς και η παρουσίασή τους στην πλατεία, χειροκροτήθηκε από όλους τους χωριανούς μας.
Αύγουστος 1999 η κ. Δήμητρα μαζί με τον Χρήστο Παπαζαχαρία και τις αδερφές Βάσω και Ζωή Παπαγεωργίου συνεχίζουν την διδασκαλία των χορών με μεγάλη υπομονή και συνεχή προσπάθεια. Εκείνη την χρονιά την 1η Αυγούστου 1999 τα χορευτικά συγκροτήματα παίρνουν μέρος στη γιορτή στα Κοκκάλια. Εκεί πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση τιμής, για την νικηφόρα μάχη των Αιτωλών Ευρυτάνων προγόνων μας εναντίον των Επιδρομέων Γαλατών το 279 π.χ.
Αύγουστος 2010, 2011 ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο πρωτοστάτησε σε εκδηλώσεις. Έτσι στις 12 Αυγούστου έδωσαν μια παράσταση ακροβατικών για τη νεολαία. Το 15 Αύγουστο στην πλατεία παρουσιάστηκαν τα χορευτικά μικρά και μεγάλα με νέους δασκάλους του χορού την Υρώ και το Γρηγόρη Παπουτσή (εγγόνια Παν. Μακρυγιάννη). Μας ενθουσίασαν και απέδειξαν, ότι υπάρχει συνέχεια και μέλλον μετά από πολλούς πετυχημένους προηγούμενους δασκάλους. Για μια ακόμα χρονιά δίδαξαν χορούς, απ’ όλη την Ελλάδα καταβάλλοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια. Το πρόγραμμα όμως είχε και μια έκπληξη!!
Η λεβεντογέννα Κρήτη είχε την τιμητική της, με το Βασίλη Ανδρεαδάκη (γιος της κ. Ειρήνης Γράψια) να δίνει ξεχωριστή νότα με την Κρητική του λύρα.
Τον Αύγουστο του 2012, 2013, 2014 και 2015 πάνω από 130 παιδιά ηλικίας 2 ως 17-18 χρόνων, μας ταξίδεψαν σ’ όλη την Ελλάδα με τη λεβεντιά και τη χάρη τους, αλλά και τα χορογραφικά ακροβατικά τους. Ακόμα παρουσιάστηκαν χορογραφίες με την υπογραφή της Υρώς Παπουτσή και με αριστοτεχνικό συγχρονισμό των παιδιών. Άξια βοηθός της Υρώς ήταν η Ασημίνα Δαραβέλια (εγγονή του Αντ. Αγγελή), που πρόσφερε ακούραστα και εθελοντικά τις χορευτικές ικανότητες και γνώσεις της.
Αύγουστος 2016 για μια ακόμα χρονιά, οι εκδηλώσεις του 15 Αυγούστου εντυπωσίασαν και ενθουσίασαν το πλήθος των συγχωριανών μας και κατέκλυσαν την πλατεία μας και χειροκρότησαν τα παιδιά των χορευτικών ομίλων μας .
Στα παιδιά μας δίδαξαν τους χορούς , μια ομάδα νέων παιδιών, με πρωτεργάτη τη Σμαράγδα Σιακαβέλλα, ακόμα την Κυριακή Ι. Σταμάτη, την Ελευθερία Μπρεκουλάκη, την Εύη και Άντζελα Ν. Καρέτσου του Δημήτρη Ι. Σταμάτη και την Ιωάννα Κ. Σιακαβέλλα.
Όλοι μαζί ενωμένοι, συνέχισαν την παράδοση των προηγούμενων δασκάλων. Έγιναν παράδειγμα προς μίμηση των γενιών, που έρχονται, για να συνεχίσουν την επαφή με την εθνική μας παράδοση, που βοηθάει στην πολιτιστική ανύψωση του χωριού μας.
Άξιζε ο κόπος και ο χρόνος, που όλα αυτά τα παιδιά διέθεταν καθημερινά- και μάλιστα σε περίοδο διακοπών και ξεκούρασης από τις 2 Αυγούστου μέχρι και το Δεκαπενταύγουστο, πολλές ώρες συμμετοχής στα μαθήματα παραδοσιακών χορών, που σχεδόν τριάντα τέσσερα χρόνια διοργανώνει ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας.
Σήμερα ο Σύλλογός μας έχει στην περιουσία του :
- 10 ανδρικές στολές
- 10 γυναικείες στολές
- 5 γυναικείες μεσσαίες
- 6 Αμαλίες παιδικές
- 19 Τσολιάδες παιδικές
- 4 φέσια μάλλινα
- 1 ζωνάρι μάλλινο
- 11 φέσια σατέν
- 1 κουτί δέστρες
- 2 ζευγάρια τσαρούχια No 44
- 5 ζευγάρια τσαρούχια Νο 43
- 4 ζευγάρια τσαρούχια Νο 42
- 4 ζευγάρια τσαρούχια Νο 41
- 1 ζευγάρι τσαρούχια Νο 40
- 1 βαλίτσα με 5 τραπεζομάντηλα
- 1 λάβαρο εξόδου
Είναι μια τεράστια και ανεκτίμητης αξίας παρακαταθήκη, στις επόμενες γενιές να συνεχίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους δασκάλους των χορών, που πρόσφεραν εθελοντικά χωρίς να σκέφτονται , χρόνο, κόπο και ξεκούραση.
Συγχαρητήρια στη νεολαία μας που μας κάνει περήφανους Κάθε χρόνο!