ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ ΕΥΤΥΤΑΝΙΑΣ
Γράφει ο Θανάσης Δ. Σταμάτης
Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε και άρχισε να λειτουργεί επίσημα το έτος 1979.
Η ιδέα όμως ίδρυσής του είναι παλιότερη. Ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τότε λειτουργούσε στην Αθήνα σύλλογος με την επωνυμία « ΕΥΡΥΤΟΣ» που περιλάμβανε όλους τους καταγομένους από τον δήμο Ευρυτάνων. Η δράση και η προσφορά του ΕΥΡΥΤΟΥ αυτού υπήρξε αξιολογότατη με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λειτουργία και συντήρηση του Γυμνασιακού Οικοτροφείου Δομνίστας. Ειδικά για την δράση του συλλόγου αυτού θα γράψουμε αναλυτικότερα σε κάποια άλλη ευκαιρία.
Ο σύλλογος όμως αυτός παρουσίαζε το μειονέκτημα ότι δεν ήταν αποκλειστικά Δομνιστιάνικος και ότι λειτουργούσε μόνο στην Αθήνα αφήνοντας έξω εκατοντάδες Δομνιστιάνους που ήταν εγκατεστημένοι σε Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και αλλού. Επιπλέον τα μέλη του και το Δ.Σ. το αποτελούσαν άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας που στους νεότερους τότε φαίνονταν λίγο μακριά τους. Γι΄ αυτό γύρω στο 1970 έγινε μια προσπάθεια οργάνωσης των νέων της Δομνίστας σε κάποια μορφή συλλόγου, αν και η παρουσία της δικτατορίας της 21 ης Απριλίου δεν επέτρεπε τέτοιες δραστηριότητες. Παρόλα αυτά το καλοκαίρι του 1970 έκαναν μια θεατρική παράσταση στο γιαπί τότε του τουριστικού ξενώνα με το έργο του Δημήτρη Ψαθά « ΤΟ ΣΤΡΑΒΟΞΥΛΟ» Ο Ψαθάς εκείνη την εποχή λόγω των χρονογραφημάτων του πρίν από τη δικτατορία θεωρείτο αντιστασιακός τουλάχιστον για μας. Στο έργο αυτό βοήθησαν ή πήραν μέρος οι :Γεώργιος. Ηλ. Γρίβας, Γεώργιος Παν. Τσίρκας, Κ. Α. Παπαδόπουλος, Αθ. Δ. Σταμάτης, Παν. Η. Παπαγεωργίου, Γαρυφαλιά Ιωαν. Συροθανάση, Ασπασία Σπ. Βαμβάτσικου κ.α.
Τυπώθηκαν προσκλήσεις και το εισιτήριο ήταν 10 δρχ.τα χρήματα θα δίνονταν για την αγορά τοπικών στολών. Τα έσοδα ήταν περίπου 2.000 δρχ. και πράγματι διετέθησαν για την αγορά μιας στολής φουστανελλοφόρου που δόθηκε στο Γυμνάσιο Δομνίστας για φύλαξη και χρήση. Από την ομάδα αυτή των νέων Δομνιαστιάνων μετά την μεταπολίτευση του 1974 και την άνθιση διαφόρων Συλλόγων προήλθε η πρωτοβουλία για την ίδρυση επίσημα πλέον ενός καθαρά Δομνιστιάνικου Συλλόγου. Από το καλοκαίρι του 1977 ο Αθανάσιος. Δ. Σταμάτης και Κωνσταντίνος Αντ. Παπαδόπουλος με ένα χαρτί στο χέρι άρχισαν να συλλέγουν χρήματα και να γράφουν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη.
Η ανταπόκριση όλων υπήρξε πέρα από κάθε προσδοκία.
Χωριανοί κάθε ηλικίας πλέον έδωσαν την συνδρομή τους και ενθάρρυναν θερμά την πρωτοβουλία. Εκείνο το καλοκαίρι 56 χωριανοί έβαλαν τις βάσεις για το ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΟΜΝΙΣΤΑΣ.
Είναι οι ακόλουθοι :
- ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. – ΑΘΗΝΑ
- ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΛΑΜΙΑ
- ΦΑΚΙΤΣΑ –ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΑΡΙΑ – ΑΘΗΝΑ
- ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΛΑ – ΛΑΜΙΑ
- ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΓΡΙΒΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
- ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΓΡΙΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΣΙΔΗΡΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΗΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΤΣΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΣ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΣΩΚΟΣ ΘΥΜΙΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΝΑΓΟΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
- ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΜΙΜΗΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΝΑΓΟΣ ΦΩΤΗΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΜΑΚΡΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
- ΣΥΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ – ΑΘΗΝΑ
- ΤΣΑΠΡΑΖΛΗΣ ΗΛΙΑΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΣΤΑΘΟΝΊΚΟΣ ΘΎΜΙΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΟΣ –ΑΓΡΙΝΙΟ
- ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΤΣΙΡΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ –ΑΘΗΝΑ
- ΤΣΙΡΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΓΡΙΒΑΣ ΝΙΚΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΣΩΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
- ΤΣΑΠΡΑΖΛΗΣ ΤΑΣΟΣ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΓΡΙΒΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΧΡΥΣΑΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ –ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΣΤΑΘΟΝΙΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΜΑΛΙΣΟΒΑ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΗΛΙΑΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ –ΝΕΟΧΩΡΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
- ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΚΑΝΑΔΑΣ
- ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΛΑΜΙΑ
- ΤΣΙΡΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. –ΑΘΗΝΑ
- ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ – ΝΕΟΧΩΡΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
- ΒΑΜΒΑΤΣΙΚΟΣ ΑΝΡΕΑΣ – ΔΟΜΝΙΣΤΑ
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ –ΑΘΗΝΑ
- ΚΑΡΤΣΑΚΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ
- ΤΡΑΧΗΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ – ΑΘΗΝΑ
- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
- ΒΑΜΒΑΤΣΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
Συντάχθηκε ένα πρόχειρο καταστατικό σε δημοτική γλώσσα και ανατέθηκε σε δικηγόρο του Καρπενησίου το έργο της αναγνώρισής του από το πρωτοδικείο. Η διαδικασία αναγνώρισης υπήρξε χρονοβόρα και κατέληξε να ολοκληρωθεί μόλις το 1979 για να μπορέσει να μπει επίσημα σε λειτουργία ο σύλλογος. Ο σύλλογος πήρε την ονομασία « Φιλοπρόοδος» και έχει έδρα του την Δομνίστα για να αγκαλιάζει όλους τους όπου γης Δομνιστιανούς.
Σκοπός του είναι να δένει τους χωριανούς και να συντηρεί την επαφή τους με το χωριό όπου ο σύλλογος θα οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις με στόχο την άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου του τόπου. Η σφραγίδα του φέρει κυκλικά τον τίτλο « Φιλοπρόοδος Σύλλογος Δομνίστας Ευρυτανίας », και έχει στην μέση έναν έλατο. Το Δ.Σ. αποτελείται από 5 μέλη και μέχρι το 1986 η θητεία του ήταν ετήσια. Στη συνέχεια έγινε τροποποίηση του καταστατικού και η θητεία του Δ.Σ. έγινε διετής για να έχει περιθώρια μεγαλύτερης δραστηριοποίησης και προγραμματισμού. Η πρώτη γενική συνέλευση για την εκλογή τακτικού Δ.Σ. έγινε τον Αύγουστο του 1979 και από εκείνη την ώρα αρχίζει η επίσημε λειτουργία του συλλόγου μας.