Επίσκεψη των παιδιών του παιδαγωγικού στο Φαρμακίδειο Λαογραφικό Μουσείο

Eγκαίνεια του Φαρμακίδειου Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Δομνίστας Ευρυτανίας.
31 Αυγούστου 2017
Προσκυνηματική εκδρομή στα Μετέωρα
4 Σεπτεμβρίου 2017

Στις 6/8/2017 τα παιδιά του παιδαγωγικού εργαστηρίου επισκέφτηκαν το Φαρμακίδειο Λαογραφικό Μουσείο της Δομνίστας.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Η μία ομάδα είχε «ξεναγό» τον κ. Κώστα Παπαδόπουλο και η άλλη τον κ. Αθανάσιο Σταμάτη. «Οι μικροί μαθητές» γνώρισαν τα παιδικά παιχνίδια της παλαιότερης εποχής (ξύλινο κάρο, κορκοσούρα, σκανταλιά και σφεντόνα) και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν για τις γεωργικές (υνί, πριόνι, κόφτρα, δρεπάνι, ψεκαστήρι) και «μεταφορικά μέσα» (σαμάρι ενός ζώου), που χρησιμοποιούσαν για τις γεωργικές εργασίες (όργωμα, κόψιμο ξύλων, θέρισμα, ψέκασμα).

Είδαν τις πανέμορφες, κεντημένες παραδοσιακές στολές που φορούσαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμο και πανηγύρια).

Παρατήρησαν και «άγγιξαν» τα οικιακά σκεύη,(πλαστήρι, πλάστη, βαρέλα, μύλος καφέ, κακάβια, κατσαρόλες, πυροστιά και το σίδερο
με το κάρβουνο).

Εντυπωσιάστηκαν από τη σαρμανίτσα (ξύλινη κούνια μωρού) και τα ξύλινα πιάτα και κουτάλια που έτρωγαν, καθώς και τον σοφρά με τα ξύλινα καρεκλάκια.

Στη μέση ο εντυπωσιακός αργαλειός με «τις μαντανιές» να κρέμονται πάνω στα ξύλα του, που θύμιζαν καλές παλιές εποχές. Ο επιβλητικός «γιούκος» με τις πολύχρωμες βελέντζες και τα εντυπωσιακά σχέδια πάνω στις «μαντανιές».

Το εργαλείο για το γνέσιμο του μαλλιού καθώς και η ρόκα.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, που γνώρισαν την πολιτιστική τους κληρονομιά (παππούδων και γονέων) και κοιτούσαν με θαυμασμό γύρω τους, για να αποτυπώσουν στη μνήμη τους όσα έβλεπαν.

Ευχαριστούμε «τους ακούραστους ξεναγούς μας» Κώστα Παπαδόπουλο και Αθανάσιο Σταμάτη που πάντα πρόθυμοι με την αναλυτικότατη και παραστατικότατη ξενάγησή τους γνώρισαν στα παιδιά τα πλούσια εκθέματα του Φαρμακίδειου Μουσείου.

Pin It on Pinterest

Share This