Πρωτόγνωρο το φετινό Πάσχα για όλους μας. Και αντί για «καινόν» (= νέο, καινούριο), σύμφωνα με στιχηρό του Πάσχα, ήταν για όλους μας, σχεδόν, «κενόν» (άδειο, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο), αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας οι εκκλησίες μας ήταν ερμητικά κλειστές και οι καμπάνες τους δεν ήχησαν ούτε την Μεγάλη Παρασκευή αλλά ούτε και αυτήν ακόμα την Ανάσταση του Κυρίου!
Βασική αιτία, φυσικά, ο κορωνοϊός, η μάστιγα αυτή των ημερών μας. Με απόφαση της Πολιτείας μας οι ναοί λειτούργησαν – όπου λειτούργησαν – «κεκλεισμένων των θυρών». Οι πιστοί κλεισμένοι στα σπίτια τους και καθισμένοι, οι περισσότεροι, στους καναπέδες απολαμβάνοντας, ίσως, και τον καφέ τους, παρακολούθησαν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα Σεπτά Πάθη του Κυρίου και την Ανάστασή Του από τις τηλεοράσεις, όπου και αυτό ήταν εφικτό, αφού και στην περιοχή μας – όπως και αλλού – αρκετές φορές δεν υπήρχε καθόλου «σήμα».
Ουδέποτε κατά το παρελθόν δεν αναφέρεται παρόμοια περίπτωση, να τελούνται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και η Θεία Λειτουργία «κεκλεισμένων των θυρών», δηλ. χωρίς το λαό, ακόμα και επί Τουρκοκρατίας, και σε περιόδους πολέμων, αλλά και μεγάλων επιδημιών με χιλιάδες νεκρούς!
Διαβάζοντας την «Ιερά Διήγηση, της Ιεράς Μονής Παναγίας της Προυσιωτίσσης» (σελ. 90-91), βλέπουμε πως πριν από έναν αιώνα, σχεδόν, «… Κατά τον μήνα Οκτώβριον του 1918, οπότε ενέσκηψεν η γρίππη εις ολόκληρον μεν την Ακαρνανίαν, λίαν δε θανατηφόρος εις τας πόλεις Αγρίνιον και Μεσολόγγιον, προσεκλήθη η Αγία Εικών κατά πρώτον υπό των κατοίκων της πόλεως Αγρινίου… Τη δε 26η Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου και τας λοιπάς ημέρας του Οκτωβρίου, έμεινεν η Αγία Εικών εν Αγρινίω, ένθα εγένοντο λειτουργίαι εις τας διαφόρους εκκλησίας του Αγρινίου και όπου πάντες οι Χριστιανοί ησπάσθησαν την Αγίαν Εικόνα, μετά πολλής της πίστεως και ευλαβείας. Όθεν ενώ μέχρι της 26ης Οκτωβρίου απέθνησκον εκ γρίππης 25-30 άνθρωποι καθ’ εκάστην ημέραν, μετά την έλευσιν της Αγίας Εικόνος αμέσως ηλαττώθησαν επαισθητώς και μετά τρεις ημέρας έπαυσαν εντελώς οι θάνατοι εκ γρίππης…».
Η Εικόνα αυτή της Παναγίας μας μεταφέρθηκε κατά τα τέλη Οκτωβρίου του ιδίου έτους και στο Μεσολόγγι, όπου πέθαιναν καθημερινά τριάντα (30) άτομα, περίπου, από την ίδια γρίπη, οι κάτοικοι του οποίου «… μη ιδόντες ωφέλειάν τινα εκ της επιστήμης απεφάσισαν να καλέσωσι την Αγίαν Εικόνα εκ Προυσσού,, την οποίαν υπεδέχθησαν μετά μεγάλης πίστεως και δακρύων». Και εκεί έγινε το ίδιο θαύμα!
Στις μέρες μας απαγορεύτηκε εντελώς ακόμα και η είσοδος των πιστών στους ναούς τις Άγιες Ημέρες που διανύσαμε, έστω και με τα περιοριστικά μέτρα, που πάρθηκαν και ίσχυσαν για άλλους χώρους (σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καθ’ οδόν συναυλίες.
Εξάλλου, για πρώτη φορά στην μακρόχρονη ιστορία του και από της κτήσεώς του, το έτος 1886, ο Ιερός ναός του προστάτη του χωριού μας Αγίου Αθανασίου, δυστυχώς, για τον ίδιο λόγο, δεν λειτουργήθηκε εφέτος στις 2 Μαϊου, ημερομηνία εορτασμού της ανακομηδής των αγίων λειψάνων του Μεγάλου αυτού Πατέρα της Ορθοδοξίας, του «αληθούς στύλου και θεμελίου της του Θεού Εκκλησίας μας», «του ηρωικοτέρου των αγίων και αγιωτέρου των ηρώων», όπως δίκαια χαρακτηρίστηκε.
Οι παλαιότεροι φέρνουμε στο νου μας τις πανηγυρικές θείες λειτουργίες που γίνονταν κατά την ημέρα αυτή στο ναό μας, «εν τω μέσω της ανοίξεως» και με εκατοντάδες πιστούς συγχωριανούς μας, οι οποίοι επανέρχονταν από τα «χειμαδιά» αλλά και με το πλήθος των μαθητών των δύο Δημοτικών Σχολείων μας (κανονικού και θερινού) που οδηγούνταν στο ναό μας, «εν παρατάξει»… Μετά τη θεία λειτουργία άρχιζε το πανηγύρι στο προαύλιο του ναού , με πρώτον να «σέρνει» το χορό τον ιερέα… , όπως θυμάται ο, σχεδόν, αιωνόβιος κύρ – Θανάσης Σύρρος. Την ημέρα αυτή, αν τύχαινε καθημερινή, αλλά την επόμενη, 3 Μαϊου, εορτή της Αγίας Μαύρας, δεν όργωναν τα χωράφια τους (Ενθύμηση Γεωργίου Τσιάμη, ο πατέρας του οποίου – o αείμνηστος μπάρμπα – Τρύφωνας-, ήταν αυτός που με το μουλάρι του όργωνε τα περισσότερα χωράφια του χωριού και τηρούσε αυστηρότατα τις αργίες αυτές).
Σύμφωνα με τοπική παράδοση (διήγηση κ. Βασιλικής Χ. Σιακαβέλλα) «στα παλαιότερα χρόνια κάποιος από την Τσεκλείστα (Σκοπιά) όργωνε το χωράφι του την ημέρα αυτή στα Ζηρέλια και σε κάποια στιγμή τον κατάπιε η γη αυτόν και τα γελάδια που χρησιμοποιούσε για το όργωμα. Τότε έγινε και η λίμνη στα Ζηρέλια» και από τότε πολλοί συγχωριανοί μας την ημέρα αυτή δεν καλλιεργούσαν τα χωράφια τους».
Τις τελευταίες δεκαετίες τα πανηγύρια σταμάτησαν, σχεδόν, όπως παντού, όμως ο ναός μας πάντα πανηγύριζε τον Άγιό μας Μέγα Αθανάσιο. Εφέτος όμως; Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε τα άνω κάτω…
Ευτυχώς που μετά τη στέρηση αυτή επανέρχεται η κανονικότητα στους ναούς μας από τις 17 Μαϊου…
Μακάρι να μην ξαναβιώσουμε τέτοιες καταστάσεις.
Κ.Α.Π.
Ο Δήμος Καρπενησίου με σχετικό έγγραφό του (Αριθ. Πρωτ. 5016/23-04-2020) γνωστοποιεί όπως ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων εντός της Κοινότητα για την υποχρέωση όπως προβούν σε άμεσο καθαρισμό των οικοπέδων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία τους για λόγους πρόληψης ενόψει της έναρξης αντιπυρικής περιόδου μέχρι 20/05/2020.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα σταλεί στο Δήμο λίστα με τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακαθαρίστων οικοπέδων για περαιτέρω ενέργειες.
Η υπόθεση της πρόληψης από πυρκαγιά είναι ευθύνη όλων μας.
Στις 16 Μαρτίου 2020 έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Νίκο Καρέτσο των Τοπικών Συμβούλων, των Καταστηματαρχών, των κατοίκων ως και των ετεροδημοτών που άρχισαν να καταφθάνουν στο χωριό μας κατά το β΄10ήμερο του Μαρτίου, για τα μέτρα προφύλαξης από τον Κορωνοϊό, όπως για την παραμονή στα σπίτια τους για 14 ημέρες, αποφυγή συναντήσεων, εναγκαλισμών κ.λπ.
Μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας καθάρισαν από μτο νχιθόνο τον επαρχιακό δρόμο από Ράχη Τυμφρηστού μέχρι Αγίους Θεοδώρους (26 και 27-3-2020), Ράχη – Κρίκελλο (4-4-2020), Ράχη – Αγίους Θεοδώρους (6 και 7- 4-2020) και Ράχη μέχρι κεραίες (23-4-2020)
Μηχάνημα του Δήμου Καρπενησίου (φορτωτής) καθάρισε το δασικό –αγροτικό δρόμο ΜΠΕΡΖΙΑΝΗΣ – ΣΚΟΠΙΑΣ στις 15 Μαρτίου 2020. Την ίδια ημερομηνία δύο (2) εργάτες του Δήμου καθάρισαν την πλατεία του χωριού μας και τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας μας.
Ύστερα από σχετικό αίτημα της Τοπικής Κοινότητας προς το Δήμο μεταφέρθηκε από τη Σκοπιά στη Δομνίστα, στις 14 Μαρτίου 2020 σπαστό υλικό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε ενδεχόμενες επιχώσεις αγωγών ύδρευσης ή αποχέτευσης. Προηγήθηκε σχετική άδεια από τον εργολάβο κ. Βασίλη Θεοδωρόπουλο.
Στις 11 Μαρτίου 2020 ο υπεργολάβος Ηλεκτρολόγος του Δήμου Καρπενησίου αντικατέστησε περίπου σαράντα (4)) λάμπες του Κοινοτικού φωτισμού που είχαν καεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Στις 28-04-2020 συνεργείο της ΔΕΔΗΕ αντικατέστησε πέντε (5) χαλασμένα ντουί.
Και πάλι οι αδέσποτες αγελάδες δημιουργούν προβλήματα εντός του χωριού μας με τις ακαθαρσίες τους εντός της πλατείας μας, στα γήπεδα, στα μουσεία μας, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στον Προφήτη Ηλία κ.ά. Τελευταία μάλιστα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο και τα χωράφια μας που άρχισαν ήδη οι καλλιέργειές τους. Για τον σκοπό αυτόν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Νίκος Καρέτσος με προσωπικές παραστάσεις του έθεσε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στους Αντιδημάρχους κ.κ. Παντελή Χαλκιά (11-03-2020) και Γιάννη Σβερώνη (12-03-2020). Τον τελευταίο μάλιστα προσκάλεσε στο χωριό για να έχει ιδίαν αντίληψη και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά του ιδιοκτήτη των αγελάδων.
Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Νίκος Καρέτσος κατά την επίσκεψή του στον Αντιδήμαρχο κ. Παντελή Χαλκιά του έθεσε υπόψη την ανάγκη καθαρισμού της πλατείας μας και άλλων κοινοχρήστων χώρων (κυρίως των ακαθαρσιών των αγελάδων όπως αναφέρεται παραπάνω), καθώς και τη διάθεση μηχανημάτων για τον καθαρισμό εσωτερικών και αγροτικών δρόμων. Τα αιτήματα αυτά κατατέθηκαν και εγγράφως.
Στις 6 Μαρτίου 2020 συνεδρίασε το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης την αίτηση του Δημητρίου Κ. Παναγοδήμου («ΜΕΤΟΙΚΟΣ») για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου έξω από το κατάστημά του και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.
Και αυτό το δίμηνο ο γιατρός μας κ. Άρης Βρεττάκος ήταν πάντα κοντά μας και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Οι κάτοικοι του χωριού μας εκφράζονται με τα πλέον κολακευτικά λόγια προς το πρόσωπό του, όχι μόνο για την επιστημονική προσφορά του αλλά, κυρίως και την κοινωνική προσφορά του προς τον τόπο μας.
Όπως τονίστηκε ξανά από τις στήλες της εφημεριδούλας μας «Ο ΕΥΡΥΤΟΣ» μεγάλο κοινωνικό έργο επιτελεί και ο συγχωριανός μας ταχυδρομικός διανομέας κ. Θανάσης Ι. Γρίβας, ο οποίος και στις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες εκτελεί τα δύο (2) δρομολόγιά του κάθε εβδομάδα ανελλιπώς.
Συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο κοινωνικό έργο του το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Δήμου Καρπενησίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου σύντομα πρόκειται να προσληφθούν και νέα άτομα στην υπηρεσία αυτή. Μακάρι!
Κατά τον μήνα Απρίλιο καθαρίστηκαν οι παρακάτω παραδοσιακές βρύσες εντός του χωριού μας, ήτοι: Τσαοπραζλόβρυση, Καρετσόβρυση, Τσιρκόβρυση, Παπαδόβρυση….
Αιώνια η μνήμη τους!
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους!
ΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΣΝΙΑ!
Λίγοι ήταν οι συγχωριανοί μας που πρόλαβαν και ήρθαν στο χωριό πριν τα απαγορευτικά μέτρα και ξεκίνησαν νωρίς την καλλιέργεια των κήπων τους.